óriási fényes spirál a csendes-óceán felett
A jelenség még június 18-án jelent meg, az eseményről pedig több felvétel is készült.


A hatalmas fényes spirál jól látható volt a Csendes-óceán déli szigeteiről, egészen pontosan Új-Kaledóniáról, a Tokelau-szigetekről, Szamoáról és a Fidzsi-szigetekről – írja NZ Herald. Egyes felvételeken az is jól látszik, hogy a jelenség gyorsan változott, majd másodpercekkel később el is tűnt.

Az Új-Kaledóniai Csillagászati Egyesület szerint a spirál kialakulását egy rakéta okozta, amely még pénteken indult útnak a dél-kínai Csincsangból. A felbocsátásokat dokumentáló Jonathan McDowell szintén megerősítette, hogy a jelenséget a Csangcseng 2 C második fokozata hozta létre. A kínai rakétán négy műhold utazott.

A spirál kialakulására is van magyarázat: miután a fokozat befejezte küldetését, kiengedte a fennmaradt üzemanyagot, ezzel akadályozva meg, hogy a szerkezet felrobbanjon. Ez a folyamat okozta a látványos jelenséget, melyet megvilágított a napfény.

Az egyesület szerint hasonló jelenség volt már májusban is, illetve a későbbiekben is számíthatunk hasonlókra, hiszen júliusban újabb Csangcseng 2 C-t fognak felbocsátani Csicsangból.

A figyelmetekbe ajánljuk