Több mint egy év után tért vissza Federer: még mindig a legjobbak között van
A tenisztörténelem legsikeresebb versenyzője, Roger Federer 405 nap kihagyás után újra pályára lépett, és ismét bebizonyította, hogy még mindig a legjobbak között van. Nem volt könnyű dolga: a brit tenisz legjobbja ellen kellett bizonyítania.

A 39 éves teniszlegenda utoljára 2020. január 30-án fogott ütőt éles helyzetben mielőtt kétszer is a kés alá feküdt a térdproblémái miatt. Akkor emlékezetes, három szettes meccsen marat alul Novak Djokovicstól az Australian Open elődöntőjében.

Tegnap azonban újra pályára lépett a katari ATP 250-es tornán világranglistán 28. helyen álló legjobb brit teniszező, Daniel Evans ellen. Korábban már háromszor is megnyerte a versenyt, de a mostani viadalon senki nem tudta, mire számítson – még ha a svájci teniszező az ATP rangsorában játék nélkül is 6. helyet foglalja el.

Végül Federer újra bebizonyította, hogy ennyi idősen, ekkora kihagyás után is a világ legjobbjai között van:

146 perc alatt, három játszmában győzedelmeskedett Evans ellen.

Ahogy a Nemzeti Sport cikkéből kiderül, az első szettben nagy meglepetést egyikük sem tudott szerezni a másiknak, s ennek megfelelően mindketten rendre hozták is saját adogatójátékukat. Közel háromnegyed óra játék után jöhetett a rövidítések:

4–4-ig a brit és a svájci játékos is két-két alkalommal vesztette el az adogatását, majd 6–5-ös vezetésénél előbb Evans, majd két jó adogatása után 7–6-nál már Federer jutott fogadóként játszmalabdához. A britnek nem is jutott több esély a szett megnyerésére, a svájcinak azonban igen, és újabb hárított szettlabda után 9–8-nál, fogadóként lezárta az 50 percig tartó játszmát.

A második szett már merőben más képet mutatott: Federer második adogatójátékát elvesztette, miközben Evans összeszedett tenisszel rukkolt ki, így Federer jókora hátrányt szedett össze, amit már nem is bírt ledolgozni. A játszmát Evans 6:3-ra húzta be, és ezzel először nyert szettet a svájci ellen.

Jöhetett a döntő. Jól érződött, hogy a korlátozott számban résztvevő közönség Federer győzelmében reménykedik: nyílt színi taps és hangos ováció Federer pontjait a közönség részéről. Federer 3:3-nál két bréklabdát is hárított, ám ezt leszámítva egyre jobban belelendült, majd a legjobbkor, a döntő játszma 12. játékában vette el Evans adogatását, megnyerve a 2 óra 24 percig tartó mérkőzést, ami jól jelzi, hogy Federer kondija jócskán rendben lehet a visszatérését követően.


A figyelmetekbe ajánljuk