facebook laptop

A Facebook megtiltja a választásokat befolyásoló reklámokat

A megnövekedett postai úton történő szavazatok összeszámlálása előtt nem lehet politikai győzelmet hirdetni.


Trump vagy Biden?

kapcsol\u00f3d\u00e1s social media

unsplash.com/NordWood Themes

A Facebook betiltja az új politikai hirdetéseket a november 3-i amerikai választásokat megelőző héten, és eltávolítja azokat a közösségi oldalon közzétett bejegyzéseket, amelyek megpróbálják elnyomni vagy elrettenteni a szavazókat – ezt maga Mark Zuckerberg jelentette be.

A szabályzat a legális elnökválasztási formákat követi, így akár postai szavazaton keresztül is lehet voksolni. Ez azt is erősíti, hogy ne lehessen korrupt a választás kimenetele. Azokat a reklámokat is tiltja a Facebook, amik választási csalásra buzdítanak vagy idő előtti politikai győzelmet hirdetnek.

Google is foglalkozik a témával

Ez egy komoly aggodalom a 2020-as versenyben. A koronavírus-járvány miatt megnövekedett a postán történő szavazás igénye, ezért egy lassabb folyamatra lehet számítani, mint korábban, és a hivatalos eredményeket nem fogják november 3-án bejelenteni. A szakértők aggódnak mert több demokrata szavazat érkezhet postai úton, mint republikánus. Ezért lehetséges, hogy egy korai győzelmet fog bejelenteni Trump, ami nem valós tényeken alapszik, ugyanis a későn beérkező Biden szavazatok még megfordíthatják a végső eredményt.

A Google is foglalkozott a témával, mivel bejelentette, hogy tiltani fogja a választási reklámokat november 3-a után.

A Facebook a 2020-as választásokat célzó hirdetési irányelvekkel kívánja korlátozni, hogy a szavazással kapcsolatban ne jelenhessenek meg téves vagy álinformációk, írja a Verge.

A figyelmetekbe ajánljuk