zöldségek

Ezért lehet fontos a hazai áru fogyasztása

A szezonális áru vásárlása jót tesz a környezetnek, a termelőknek és a pénztárcánknak is.A szezonális gyümölcsök és zöldségek általában egy adott évszakhoz köthetőek. Ebben a táblázatban megnézhetjük, minek mikor van a szezonja.

A helyi áru nem csak a Föld védelme szempontjából fontos, hanem az egészségnek is jót tesz. Ezt a fotoszintézis okozza részben: a sok napsütés és a meleg hozzájárul ahhoz, hogy a zöldség vagy gyümölcs olyan szerves anyagokat termeljen, mint a klorofill és a karotin.

Emiatt több vitamint, tápanyagot, antioxidánst tartalmaz, mint a mesterségesen előállított társai. Az is elmondható, hogy kevesebb vegyszerre van szüksége, tehát sokkal kevesebb káros anyag található benne.

Ezek mellett a frissesség is hozzájárul a magas vitamintartalomhoz. Minél frissebb egy gyümölcs, tehát minél kevesebb idő telik el a leszedése és az elfogyasztása között, annál több tápanyagot tartalmaz.

A saját termesztésű zöldség és gyümölcs ebből a szempontból a lehető legjobb, de a termelőtől, piacról való beszerzés is jó választás lehet. Mi több, a nagyobb üzletekben is vehetünk szezonális, magyar árut.

A szezonális termékek hozzájárulnak a változatos étrendhez, mivel minden évszakban, sőt, akár havonta is változhat, mi kerül az asztalra. Emiatt az összes, a szervezet számára szükséges vitaminhoz és tápanyaghoz hozzájuthatunk.

Az import termék ezzel szemben a hosszú út során rengeteget veszíthet vitamintartalmából.

Amikor zöldséget és gyümölcsöt veszünk, érdemes az ISCC logóval ellátottakat választani, ezek származnak ugyanis fenntartható gazdálkodásból.

Az import termékeknek ráadásul hatalmas az ökológiai lábnyomuk, megnövelik az üvegházhatású gázok mennyiségét a szállítással. Az üvegházban termesztett zöldségek és gyümölcsök rengeteg energiát fogyasztanak, ami szintén árt a környezetnek.

Vásároljunk tehát helyi termelőktől hazai termékeket!

(Forrás: Só Bors)

A figyelmetekbe ajánljuk