exobolygó csillag

Illusztráció

Kevesebb mint 8 órából áll egy év egy újonnan felfedezett exobolygón

A felfedezés ugyan nagy jelentőségű, de az emberiség biztosan nem ide fog elmenekülni.

Újabb exobolygót fedeztek fel a csillagászok a Space.com beszámolója szerint. A hét közepén már beszámoltunk a TOI-2109b-nek elnevezett gázóriásról, ahol egyetlen év mindössze 16 óráig tart. Erről akkor úgy írtunk, hogy ez az eddig ismert legrövidebb idő, hiszen a bolygó mindössze 16 óra alatt kerüli meg a csillagát.

A mostani felfedezés azonban még erre is rátesz.

A GJ 367b névre keresztelt bolygó egy kis, halvány vörös törpecsillag körül kering, mindössze 31 fényévre a Naptól — jelentették be egy 78 fő által vezetett új tanulmányban. Összehasonlításképpen: a Tejútrendszerünk galaxisa körülbelül 100 ezer fényév széles. A felfedezés a bolygó közelsége miatt is nagy szám, mivel a kutatók sokkal részletesebben megvizsgálhatják majd a jövőben.

Ellentétben a TOI-2109b-vel, a GJ 367b egy kőzetbolygó, amely körülbelül 30%-al kisebb a Földnél, a tömege pedig fele akkora, így az egyik legkönnyebb ismert exobolygó.

A bolygó 7,7 óránként tesz meg egy pályát a csillaga körül, ezért „ultrarövid periódusú" (USP) bolygónak számít. Erről az osztályról szinte alig tudnak valamit a csillagászok, csupán néhány hasonlót ismernek.

A GJ 367b-t is a NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) nevű, 2018 áprilisa óta Föld körüli pályán keringő műholdja fedezte fel.

A TESS arra van kihegyezve, hogy nagyon gyorsan felfedezzen olyan bolygókat, amelyek a csillaguk körül keringenek, mivel a teleszkóp körülbelül egy hónapig bámulja az égbolt egy-egy foltját, mielőtt továbbállna. A TESS nem látja közvetlenül a bolygókat, ehelyett a fényességben bekövetkező apró, ritmikus fényességcsökkenéseket figyeli, amelyek a teleszkóp és a csillag közé érkező bolygót jelzik. A kifinomult műszernek köszönhetően egyre több exobolygót fedeznek fel a szakemberek, és egyre részletesebb képet kapnak róluk.

A rossz hír, hogy a GJ 367b semmiképpen nem lesz alkalmas egy esetleges átköltözésre: a csillagához elég közel van, ezért a Földhöz képest 500-szor magasabb a felszín besugárzási szintje, amely miatt a hőmérséklet az 1500 Celsius-fokot is elérheti.


A figyelmetekbe ajánljuk