Az Európai Unió zászlója

Nem csökkent a különbség az Európai Unió leggazdagabb és legszegényebb országa

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) legújabb, a tavalyi előzetes adatokat tartalmazó jelentésbő kiderül, hogy továbbra is óriási a különbség Luxemburg és Bulgária között.


Vásárlóerő-egységben (PPS) számolva az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) és az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC) alapján is Luxemburg a leggazdagabb ország a 27 tagú EU-n belül. Bulgária ugyan javított saját számain, továbbra sem tudta azonban még csak megközelíteni sem a nagyhercegséget – írja a Haszon magazin.

Az uniós átlaghoz képest Luxemburgban az egy főre jutó GDP 266 százalék volt, Bulgáriában viszont mindössze csak 55 százalék. A 2019-es adatokhoz képest a nyugat-európai ország 7, még a Fekete-tenger partján fekvő balkáni állam mindössze 2 százalékot tudott javulni.

70 és 100 százalék közötti kategóriába – tehát a középmezőnybe – került Málta, Olaszország, Csehország, Szlovénia, Litvánia, Ciprus, Észtország, Spanyolország, Portugália, Lengyelország, Lettország, Románia, Szlovákia, valamint Magyarország.

Bulgária mellett Horvátország és Görögország ért el 70% alatt eredményt.

A figyelmetekbe ajánljuk