closeup photography of water drops on body of water

Évmilliókkal ezelőtt folyamatosan zuhogott az eső a Földön

Egy új tanulmány szerint amikor melegebb volt a bolygónkon az éghajlat, akkor pár napos szünetekkel folyamatosan úgy esett, mintha dézsából öntenék.


Évmilliókkal ezelőtt a Földünkön a mainál sokkal melegebb volt, nagyjából 11-17 Celsiusszal a mostani hőmérsékletnél. Számtalanszor volt ilyen forróság és a jövőben is lesz hasonló, ahogy a Napunk egyre fényesebbé válik. Keveset tudtunk ugyanakkor arról, hogy hogyan reagált az atmoszféra és a klíma erre az erős melegre. Most viszont egy új tanulmánynak hála már sejtjük, mi történhetett.

Lemodelezték földünket és annak klímáját és atmoszféráját, majd két különböző módszerrel is 54 Celsiusra növelték a hőmérsékletét. Az egyik módszerben hatvannégyszeresére növelték a szén-dioxid mennyiségét az atmoszférának a maihoz képest. A másik módszerrel pedig a Nap fényerejét növelték 10 százalékkal.

Jelenleg a Földön általában mindig esik valahol, de kisebb foltokban. Ezzel szemben extrém hőmérséklet esetén még a tenger felett is napokig masszív szárazság van, majd utána zuhog az eső többszáz kilóméteres felületeken. Másodpercek alatt akár 30 centi víz is lezuhog ilyenkor, majd utána megint napokig masszív szárazság jön. Aztán megint napokig elképesztő mennyiségű víz esik, majd ez a folyamat folyamatosan ismétlődik.

Tehát a távoli, sokkal melegebb jövőben úgy érdemes elképzelni a Földet, hogy párnaponta mindig esni fog az eső pár napos masszívan száraz szünetekkel, amikor viszont esik, olyankor a mintha dézsából öntenék még enyhe kifejezés rá. De még a leszakad az ég is, annyi mennyiségű víz olyan gyorsan zuhog le.

(Forrás: Phys)


A figyelmetekbe ajánljuk