2020 után átalakulhatnak az élő események, rendezvények

Ez az év radikálisan megváltoztatta az élő események megjelenését és formáját. Vajon ez továbbra is így marad?


A nagy személyes összejövetelek háttérbe szorultak a koronavírus-járvány miatt. Koncertek, filmfesztiválok, hétvégi mozizások ─ ezek a dolgok potenciális járványterjesztő eseményekké váltak, ezért kiiktattuk őket az életünkből, vagy átköltöztettük őket online felületekre. Sok ember számára óriási csapás volt, hogy a közös kulturális tapasztalatokat lecsupaszították. Mások számára ez azt jelentette, hogy megélhetésüket feldúlták. A járványhelyzet ugyanakkor olyan események létrehozásának kapuját is megnyitotta, amelyek sokkal nagyobb és sokszínűbb közönség számára állnak majd rendelkezésre. Ez pedig megalapozhatja a hagyományos rendezvények módosulását.

Az események újragondolása nemcsak a lezárások által létrehozott problémák kezelésének lehetőségévé válik. Az akadálymentesség, a magas költségű belépődíjak, a távolság például nagy problémák voltak eddig is. Néhány ember ráadásul nem szereti a tömeget. Ha online formában közvetítenek eseményeket, egyeseknek több esélyük lesz a részvételre, mint eddig volt.

A Comic Con például egy olyan rendezvény, ami nagyon messze van, és sokba is kerül. 2020-ban az online, virtuális panelekbe rendezett Comic Con több látogatót vonzott, mint valaha. Az online rendezvények közül a videó játékokra fókuszáló események nyerték még el a közönség tetszését. Ezeken kívül idén a politikai események, például Amerikában a demokraták kampánya is átkerült az online térbe. Hiába örvendtek nagy népszerűségnek, az embereknek hiányzik a közösségi élmény, a rendezvények szervezőit pedig óriási anyagi károk sújtották. Ezek miatt rendezvények a jövőben az elérhetőséget és a közösségi érzést fogják ötvözni.

Jó példa a változtatásra a Sundance filmfesztivál. Tabitha Jackson, a Sundance filmfesztivál elnöke új kihívás elé nézett, amikor a 2021-es fesztivált szervezte. New Yorkban és Torontóban idén online tartották a filmfesztiválokat, ám a Sundancet meg fogják tartani, nem rendhagyó módon. Januártól a filmfesztivál kisebb színházakban és autókból nézhető mozikban vetíti le a filmek nagy részét, a többi film pedig online kerül bemutatásra.

Forrás: Wired.com


A figyelmetekbe ajánljuk