Újjászületett Lamborghini és 9 cool dolog az internetről

Az előző héthez hasonlóan, most is összeszedtük az elmúlt egy hét legérdekesebb tartalmait az internetről, melyekből megtudhattuk, hogy miért csökken néhány vadon élő állat mérete, hogy Napóleon miért tartotta mindig a zsebében a kezét, valamint megismerhettük a Lamborghini régi-új modelljét.


​Csökkenő méretű állatok

Furcsa átalakuláson mennek keresztül az állatok szerte a világon. Az Appalache-hegység szalamandráinak mérete 8 százalékkal csökkent 1960 óta, az Atlanti-óceánban fogott menhaden halak súlya pedig 15 százalékkal kisebb, mint 35 évvel ezelőtt. A vadon élő állatoknak már most is számos fenyegetéssel kell szembenézniük, a zsugorodás azonban még közelebb sodorhatja őket a kihaláshoz. De vajon mitől csökken egyáltalán méretük? És hogyan lehetne ezt megakadályozni? A Vox legújabb videójából kiderül.

Akik még a mocsárban is élni tudtak

A Virginia és Észak-Karolina körül található területeket egykor az „Egyesült Államok legvisszataszítóbb" helyeként jegyezték az azt körülvevő mocsár miatt. Bár sokan lakhatatlannak tartották, a legújabb kutatások arra engednek következtetni, hogy az 1800-as évek közepéig mégis élt itt egy közösség, ráadásul teljesen titokban. Az elveszett civilizációt Dan Sayers tárja fel előttünk.

Kardszárnyú testvérek

A kardszárnyú delfinek társas lények: egy átlagos család nagyjából 5-20 tagból (többnyire egy idősebb nőstényből és annak utódaiból) áll. A nőstények egész életükre együtt maradnak, így sokszor a testvérek is egymás életének részét képzik. Az alábbi fotón is egy testvérpárt láthatunk: Oriont és az ő alig pár hónapos kistesóját.

A világ egyik legnagyobb luxushotelje

A nagy szállodák tele vannak történelemmel, diadallal és tragédiával. A második világháború alatt a Párizsban található Le Bristol egyike volt azon kevés szállodáknak, amelyeket a nácik nem foglaltak el a francia főváros megszállása alatt. A világ egyik legnagyobb luxushotelje még ma is áll, sőt, a legkülönlegesebb vendégek szálláshelye volt az évek alatt.

Napóleon és a zsebben tartott kéz

Bonaparte Napóleon a történelem egyik legismertebb alakja. Számtalan festményen láthatjuk őt. A legtöbb helyről ugyanabból a bizonyos pózból köszön vissza ránk: egyik kezét ingének belsejébe rejtve. Ez a gesztus a francia hódító hadvezérről készült karikatúrák gyakori elemeként is szolgál, furcsa megjelenése pedig számtalan találgatáshoz vezetett az évszázadok során. De vajon mi állhat a póz hátterében? Az alábbi cikkből kiderül.

Ronda, a gyönyörű város

Bikaviadalok egykori helyszíne, a legnevesebb spanyol művészek, költők és írók lakhelye – ez Ronda, az Ibériai-félsziget egy, a turisták által legkedveltebb helyszíne, mely arab hatású lakóházaival megérdemelten foglalja el helyét a világ legszebb városai között.

Az újjáéledt Lamborghini Countach

Újjáéledt a nyolcvanas évek posztereinek egyik legismertebb sportautója, a Lamborghini Countach LPI 800-4. A karbon monokokk karosszériájának magjára épült új-régi modell tetőívében vehető észre legjobban a hasonlóság: maradtak a felfelé nyíló ajtók, melyeket az eredeti Countach-ban mutatott be anno a Lamborghini. Az újjáélesztett modell tömege – a motornak köszönhetően – 1595 kilogramm.

A gleccser-folyó

Az alaszkai Wrangell-hegységben a nyár közepén a gleccservíz a szilárd jégen keresztül tör magának utat: kristálytiszta víz, kanyargó folyóvölgyek és toronymagas hegyek a láthatáron.

A világ legrégebbi tortája

A világ legrégebbi tortáját 1898-ban készítették az angliai Basingstoke városában található C.H. Philpott, Baker and Confectioner nevű családi cukrászdában. Az sütemény 66 évig állt a kirakatban, majd 1964-ben – a cukrászda bezárása után – a család átszállította az otthonukba.

1998

Britney Spears első száma, a Truman Show, valamint a Szex és New York pilotepizódja – minden, ami a 1998-ban történt egyetlen videóba sűrítve.

A figyelmetekbe ajánljuk