hálaadás

Kegyelmet a pulykáknak! – öt érdekes tény a hálaadásról

A hálaadás egy igazi észak-amerikai ünnep, amely során – a hagyományok szerint – az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért Istennek. S bár igaz, hogy csak két hét múlva lesz, úgy gondoltuk, összegyűjtünk pár érdekes tényt róla! Mit szolgáltak fel az első hálaadáskor? És vajon hány kalóriát fogyasztanak el átlagosan ezen az ünnepen? Nos…


Az első

Az első hálaadást 1621-ben ünnepelték egy háromnapos aratási ünnep keretében. Az ünnepségen 50 zarándok és 90 wampanoag indián vett részt, és három napig tartott. A történészek pedig úgy vélik, hogy csupán öt nő volt jelen.

A menü

Unsplash

Az első hálaadáskor nem volt pulyka a menüben. Sokkal inkább vadhúst, kacsát, libát, osztrigát, homárt, angolnát és halat szolgáltak fel, valamint tököt és áfonyát (de nem tökös pitét vagy áfonyaszószt!).

Lincoln?

commons.wikimedia.org

Abraham Lincoln 1863. október 3-án nemzeti ünneppé nyilvánította a hálaadást. A népszerű írónő, Sarah Josepha Hale 17 évig tartó levelezés után győzte meg az elnököt arról, hogy a hálaadást nemzeti ünneppé nyilvánítsa.

Oda a beach body...

A hálaadáskor elfogyasztott kalóriák átlagos száma 4500.

Kegyelmet a pulykáknak!

Donald Trump 2018-as pulykája

Wikipedia

A pulykáknak kegyelmet adó amerikai elnökök története nem egyértelmű. Gyakran Harry Trumant tartják az első elnöknek, aki megkegyelmezett egy pulykának, de ez nem teljesen igaz. Igazából ő volt az első, aki ünnepélyesen pulykát kapott a Nemzeti Pulykaszövetségtől - és jól be is lakmározott belőle. John F. Kennedy volt azonban az első olyan elnök, aki elengedett egy hálaadási pulykát, őt Richard Nixon követte, aki egy állatsimogatóba küldte a pulykáját. Végül George H. W. Bush volt az az elnök, aki 1989-ben hivatalossá tette a pulyka megkegyelmezésének hagyományát.

A nemzeti hálaadásnapi pulyka-bemutató egy szertartás, amelyet minden évben röviddel hálaadás előtt tartanak a Fehér Házban. Az Egyesült Államok elnökének a Nemzeti Pulykaszövetség (NTF) egy élő hazai pulykát ajándékoz, általában a szélesmellű fehér fajtából származó hímeket.


A figyelmetekbe ajánljuk