rhino

Az egyik legnagyobb emlős koponyájára leltek a kutatók

Kínában egy ősi orrszarvúfaj koponyájára bukkantak.


A Kína északnyugati részén talált 26,5 millió éves koponya az óriás orrszarvú egyik kihalt fajának szolgál bizonyítékul. Ez az egyik legnagyobb emlős, ami valaha a földet járta.

A kövület rendkívül jó állapotban található. Az alapos elemzés után a tudósok Paraceratherium linxiaense-nek nevezték el, ez annak a szarv nélküli orrszarvú nemzetségnek a hatodik faja, amelyet Eurázsiában fedeztek fel.

A Paraceratherium kövületek azt sugallják, hogy ezek a lények valamikor négy meglepően sovány lábon álltak körülbelül 4,8 méter vállmagasságban, ami nagyjából akkora, mint a legnagyobb mai zsiráfok. Ma az orrszarvúak egyébként alig két méter magasak.

Az is elmondható, hogy a fenevad tömege teszi őt kiemelkedővé. A becslések szerint egy ilyen állat 11-20 tonna között mozoghatott, ami nagyjából egyenlő három-öt afrikai elefánt együttes tömegével.

A többi talált óriás orrszarvú kövülethez képest az újonnan felfedezett fajok viszonylag rövid orrtörzsűek és hosszú nyakúak, valamint mélyebb orrüreggel rendelkeznek.

A kövületek nyomán a tudósok szerint az óriási orrszarvúk egykor átvándoroltak a Mongol-fennsíkról, Északnyugat-Kínába és Kazahsztánba, valamint Pakisztánba, valószínűleg Tibeten keresztül.

A Paraceratheriums a Rhinocerotoidea család egyik alcsaládja, amelyhez a modern orrszarvúak is tartoznak. Nem lehet tudni, hogyan halt ki végül a faj.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk