view of Earth and satellite

Korábban jelentek meg az első kontinensek, mint gondoltuk

Az óceánból emelkedtek ki, de több száz millió évvel előbb, derült ki kőzetek friss vizsgálatából.


Kutatók éppen Kelet-Indiában végeztek kőzetüledékvizsgálatokat, amikor érdekes felfedezésre jutottak. Az ősi kőzetek friss elemzéséből kiderült ugyanis, hogy a Föld legelső kontinensei 700 millió évvel előbb emelkedtek ki az óceánból, mint azt korábban gondoltuk.

Mint mondják, ez magyarázatot adhat a légkör oxigénszintjének növekedésére és a gleccserek kialakulására is ebben az időszakban.Az üledékek elemzése arra utal ugyanis, hogy az első stabil kontinensek, amiket kratonoknak nevezünk, nagyjából 3,2-3,3 milliárd évvel ezelőtt kezdtek el a tengerszint felé emelkedni.

Mint a tanulmányból kiderül, a kutatócsapat rájött, hogy a kőzetek mind a szárazföldön keletkezhettek a jellegzetességei miatt, mint a fodrozódás nyomai. Hasonló ugyanis ahhoz, ahogyan a szél és a hullámok hagynak nyomot a homokos tengerparton. A tanulmány szerint az első kontinensek valószínűleg a lemeztektonika létezése előtt alakultak ki.

A legkorábbi kontinensek vélhetően 300-400 millió éves folyamatos vulkáni tevékenység révén emelkedhettek ki a bolygót borító globális óceánból. Az idők során felhalmozódott láva révén a kérek olyan vastag lett, hogy felkúszott idővel a víz felé, mint ahogy a jéghegyek szoktak a vízen.

(Forrás: Guardian)


A figyelmetekbe ajánljuk