Scherer József formatervezőt kiállított képek előtt fotózzák

Életének 73. évében elhunyt a Ferenczy Noémi-díjas formatervező, Scherer József. A művészt és egyetemi tanárt a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) saját halottjának tekinti.


Scherer József elismert tervező, képzőművész, oktató és szakíró volt. Pályája során számos reformtervet valósított meg, 15 éven át pedig a Mercedes Benz tervezési és tervezőnevelési munkájában vett részt – írja az MTI.

A formatervező művész már középiskolásként grafikát tanult, majd sikeresen végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán. Az ipari formatervezés legújabb trendjeit Japánban sajátította el, 1977-ben pedig egykori iskolájának, az Iparművészetinek a tanárává, 90-től pedig az Alapképző Intézet igazgatójává vált. Ipari formatervezői munkásságát 1995-ben Dózsa Farkas András-díjjal, 97-ben pedig Ferenczy Noémi-díjjal jutalmazták. Scherer mesteri címet is szerzett, karrierjében pedig a csúcsra tört: az Intézetben rektorhelyettesi, a MOMÉ-n a professor emeritusi címet kapott.


Scherer karrierjében nagy teljesítményt vitt végbeLugosi Lugo László/ MMA


1988-tól kiállításokat, tudományos tanácskozásokat és pályázatokat szervezett a tanulóknak, emellett külföldre is vitte a Magyar Iparművészeti Főiskola jóhírét: 1994-ben átfogó kiállításon mutatta be az iskolát Japánban.

A magyar sikerekre rendszeresen felhívta a külföldiek figyelmét: a kortárs hazai tervezés eredményeiről például több külföldi szakfolyóiratban közölt írásokat.

A Mercedes mellett az IBUSZ arculattervén is dolgozottMagyar Művészeti Akadémia

Scherer szabadfoglalkozású tervezőként is tevékenykedett. M. Fekete György grafikusművésszel közösen ő tervezte az IBUSZ új arculattervét, de a Zsolnay gyár ösztöndíjának elnyerését követően hotelporcelán és egyéb porcelán dekorterveket is készített. Negyvenéves munkásságáról a pesthidegkúti Klebelsberg Galériában rendezett kiállítást 2010-ben. Utolsó feleségével, Penkala Éva textilművésszel közös kiállítása 2017-2018-ban volt látható a Vigadó Galériában.

View Slideshow
A figyelmetekbe ajánljuk