Magyar Művészeti Akadémia

Elhunyt a Mercedes magyar formatervezője

Életének 73. évében elhunyt a Ferenczy Noémi-díjas formatervező, Scherer József. A művészt és egyetemi tanárt a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) saját halottjának tekinti.


Scherer József elismert tervező, képzőművész, oktató és szakíró volt. Pályája során számos reformtervet valósított meg, 15 éven át pedig a Mercedes Benz tervezési és tervezőnevelési munkájában vett részt – írja az MTI.

A formatervező művész már középiskolásként grafikát tanult, majd sikeresen végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán. Az ipari formatervezés legújabb trendjeit Japánban sajátította el, 1977-ben pedig egykori iskolájának, az Iparművészetinek a tanárává, 90-től pedig az Alapképző Intézet igazgatójává vált. Ipari formatervezői munkásságát 1995-ben Dózsa Farkas András-díjjal, 97-ben pedig Ferenczy Noémi-díjjal jutalmazták. Scherer mesteri címet is szerzett, karrierjében pedig a csúcsra tört: az Intézetben rektorhelyettesi, a MOMÉ-n a professor emeritusi címet kapott.


Scherer karrierjében nagy teljesítményt vitt végbeLugosi Lugo László/ MMA


1988-tól kiállításokat, tudományos tanácskozásokat és pályázatokat szervezett a tanulóknak, emellett külföldre is vitte a Magyar Iparművészeti Főiskola jóhírét: 1994-ben átfogó kiállításon mutatta be az iskolát Japánban.

A magyar sikerekre rendszeresen felhívta a külföldiek figyelmét: a kortárs hazai tervezés eredményeiről például több külföldi szakfolyóiratban közölt írásokat.

A Mercedes mellett az IBUSZ arculattervén is dolgozottMagyar Művészeti Akadémia

Scherer szabadfoglalkozású tervezőként is tevékenykedett. M. Fekete György grafikusművésszel közösen ő tervezte az IBUSZ új arculattervét, de a Zsolnay gyár ösztöndíjának elnyerését követően hotelporcelán és egyéb porcelán dekorterveket is készített. Negyvenéves munkásságáról a pesthidegkúti Klebelsberg Galériában rendezett kiállítást 2010-ben. Utolsó feleségével, Penkala Éva textilművésszel közös kiállítása 2017-2018-ban volt látható a Vigadó Galériában.

View Slideshow

Friss

Messy Nessy Chic

5+1 film, ha hiányzik Párizs

Bár egyre több határ nyílik meg, és indulnak a nemzetközi járatok, a lezárások előttihez hasonló turistáskodást egy darabig még biztosan mellőznünk kell. Ha hiányoznak kedvenc nagyvárosaink, idézzük meg őket olyan filmekkel, amelyek hűen visszaadják különleges hangulatukat! Mi most Párizst vesszük célba.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS