Bemutatták a legcsendesebb elektromos repülőgépet
Sok mindenben különbözik a vetélytársaktól.
Lebegj, mint a lepke, és csípj, mint a méh!

Muhammed Ali híres jelmondata is eszünkbe juthat az Overair Butterfly hatüléses, függőlegesen fel-, és leszálló (eVTOL) repülő eszközéről, amelyet nemrég mutattak be. A vállalat szerint a szerkezetre nem egy nagyobb méretű drónként kell tekinteni, inkább egy lekicsinyített katonai szállítóeszközről van szó.

Külsejében pedig nem egy klasszikus repülő autóra hasonlít, amik szintén eVTOL technológiával működnek.

Courtesy Overair

Az ötszemélyes Butterfly-t úgy tervezték, hogy minden időjárási körülmény között képes legyen repülni. A hatótávolsága nagyjából 160 kilométer, míg végsebessége eléri a 320 kilométer per órát is. A Robb Report cikke szerint a Butterfly egyedülálló meghajtási rendszerrel rendelkezik, négy nagy rotorral és más versenytársakhoz képest kétszer nagyobb tárcsafelülettel

A négy nagy elektromos propeller csökkenti az energiaigényt más eVTOL repülőgépekhez képest, amelyek általában több kisebb propellert használnak a szárnyakon és a farokrészen. Ha véletlen az egyik hajtás leállna, a repülő három propellerrel is működik.

Emellett az eszköz csak akkumulátort használ, ellentétben az általában megszokott hibrid megoldásokkal. A vállalat elmondása szerint a prototípus után önvezető módra is képes lesz.

Courtesy Overair

A propellerek a megszokottnál jóval lassabb sebességgel működnek, amely azt is eredményezi, hogy a zajkibocsátás minimálisra csökken. A Butterfly lebegés közben körülbelül 55 decibel, utazósebesség közben pedig mindössze 30 decibel, ami az emberi hallótartomány alsó határán van.

A vállalat elmondása szerint ez lehet a legcsendesebben elektromos repülőgép valaha.

Az Overair arra számít, hogy a Butterfly prototípusa jövőre már a levegőbe emelkedhet, majd 2025-ben megkaphatja az USA Szövetségi Légügyi Hivatalának (FAA) engedélyét is.

Egyébként lassan bele kell húznia annak, aki még be akar szállni a repülő autók piacába, mert sokan már egészen komoly teszteken is túl vannak – ráadásul mindez pont a szomszédban történt.


A figyelmetekbe ajánljuk