Már Róma mellett is lehet egyeurós házakat venni

Olaszországban régóta bevett szokás, hogy az elnéptelenedéstől félő aprócska faluk jelképes összegért – általában egy euróért – kínálják a helyi ingatlanokat. Azok számára, akik például Rómához közel szerettek volna ingatlant, mindez sovány vigasz volt, hiszen a települések általában az ország eldugott részeiben voltak. Idáig.


Maenza városa ugyanis bejelentette, hogy ők is csatlakoznak az egyeurós kezdeményezéshez. A kisváros mindössze bő egy órára található Rómától (és a tengerparttól), és egyben az első település lett, amely Lazio régiójában kiárusítja az ingatlanjait.

A történelmi helyszín a fővárostól délre található, és tucatnyi elhagyatott kőlakás vált elérhetővé, hogy majd új lakók költözzenek be.

A házakon lesz mit javítani: sok annyira rossz állapotban van, hogy a járókelők biztonságát is veszélyezteti.

Az ingatlanokat jelenleg nem is használja senki, az eredeti tulajdonosok már átadták az önkormányzatnak, ők pedig már meg is hirdették az első kört a falu honlapján. A tervek szerint nagyjából száz házat terveznek kiárusítani.

Amellett, hogy a város renoválása a cél, Claudio Speduti polgármester a befektetőktől is megvédené Maenzát. A kisváros ugyanis nem küzd az elnéptelenedés ellen; az óvárost még mindig bőven lakják.

Az első kör jelentkezési határideje augusztus 28, de Speduti megnyugtatott mindenkit, hogy több ingatlan is a piacra kerül a jövőben.

A feltételek a szokásosak: három éven belül el kell készülni a felújítással és ötezer eurós (nagyjából 1,8 millió forint) kauciót kell letenni, amelyet a munkálatok végén visszakapnak a vásárlók – emellett természetesen egy részletes felújítási tervet is be kell mutatni.

Túljelentkezés esetén azé az elsőbbség, aki ténylegesen le akar telepedni, illetve aki a leghamarabb végez a renovációval.

A figyelmetekbe ajánljuk