Egy gigantikus sárkány maradványait fedezték fel

Egy gigantikus sárkány maradványait fedezték fel

A Queenslandi Egyetem tudósai egy nemrég megjelent tanulmányban a pteroszauruszok egy eddig nem ismert faját mutatták be, amely elég erőteljesen hajaz a mesékből megismert sárkányokra.


A ScienceAlert nevű oldal beszámolója alapján, az egyetem munkatársa, Timothy Richards és kollégái megállapították, hogy a lény lándzsaszerű szájjal rendelkezett és a mai Ausztrália területén élt, körülbelül 110 millió évvel ezelőtt. Emellett 7 méter széles szárnyfesztávolsággal rendelkezett. A felfedezés azért számít rendkívül komoly eredménynek, mivel ez a valaha volt legnagyobb pteroszaurusz faj, amit Ausztrália területén találtak, ezáltal a tudósok jóval többet tudhatnak meg a hajdani állatról. A pteroszauruszokra egyébként a köznyelv helytelenül sokszor dinoszauruszként hivatkozik, de ezek a lények nem tartoznak dínók családjába.

Eddig a sárkányokra egyfajta mitikus lényekként tekintettünk, de a tények alapján a Thapunngaka shawi nevű állat valóban egy sárkány volt, amely Richards elmondása alapján kicsit sem volt barátságos, sőt kifejezetten kegyetlen teremtmény lehetett.

A pteroszaurusz maradványok ritka kincsnek számítanak, Ausztráliában eddig mindössze 20 darabot találtak belőle. Az állatot az alsó állkapcsa alapján sikerült lemodelleznie a tudósoknak. A névválasztás során a helyi törzsi nyelvet, a wanaramát alkalmazták, a thapun a lándzsát, míg az ngaka szájat jelent, de a lelet felfedezőjéről sem feledkeztek meg, mivel a shawi Len Shawra utal.

A tudósok becslése alapján a lény koponyája körülbelül 1 méter hosszú volt és körülbelül 40 foggal rendelkezhetett. Az állat az Eromanga-beltenger felett repülve jutott hozzá a táplálékához, mivel nagy részben halakat fogyasztott, de más élőlényekre is veszélyes lehetett. A pteroszaurusz méreteinek megállapításában a lény állkapcsa alján található csonttaréj segítette a kutatókat, amelynek valószínűleg a repüléshez volt köze.

Minden jel arra utal, hogy a most megtalált egyed az Anhangurrea nemű lények között a harmadik legnagyobb volt, tehát az ausztrál pteroszaurusz felvette méretben a versenyt a más kontinenseken élő rokonaival.

A figyelmetekbe ajánljuk