Ezek a legdrágább megyeszékhelyek Magyarországon

Ezek a legdrágább megyeszékhelyek Magyarországon

A Duna House elemzése szerint 2022-ben is áremelkedés várható az országban, átlagosan 5-10 százalékos növekedés, területenként és lakástípusonként eltérő mértékben. Magyaroszágon ezekben a városokban lesz a legdrágább az ingatlan.


A megyeszékhelyek közül Székesfehérváron a legdrágábbak a lakások az átlagárakat figyelembe véve, a városban átlagosan 29,8 millió forintért lehetett ingatlant vásárolni tavaly, ami 13,3 százalékkal nagyobb összeg a 2021-eshez képest. A legolcsóbb továbbra is Salgótarján, még annak ellenére is, hogy arányaiban a legnagyobb mértékű, 19,9 százalékos átlagár-, illetve 18 százalékos négyzetméterár-növekedés itt következett be 2020-hoz képest. Egy használt lakás átlagos ára itt csupán 10,2 millió forint – írja a Haszon.

A balatoni agglomerációban 39,4 millió forintra emelkedett a használt lakások átlagos ára, ami 15 százalékos növekedés, ezzel pedig a budapesti átlagárat (37,6 millió forint) is túlszárnyalta. A többi vidéki agglomerációban átlagos vagy ezt kissé meghaladó drágulás történt, kivétel csak a pécsi, ahol ettől jóval csekélyebb, 6,3 százalékos növekedés volt.

A felmérés alapján 17 százalékkal nőtt a lakáspiaci forgalom a tavaly január-szeptember közötti időszakban. A keresletélénkülés hozta magával az áremelkedést is, a legnagyobb mértékben a budapesti agglomerációban és a Balaton környékén, de a megyeszékhelyeken is drasztikus ütemben drágultak az ingatlanok.

A statisztikai adatok szerint tavaly a harmadik negyedévében a használt lakások ára országosan 15 százalékkal, az újépítésűeké pedig 13 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét: egy használt lakást átlagosan 21,1 millió forintért lehetett megvásárolni, míg az újakért átlagosan 40,6 millió forintot kértek az eladók. A megyeszékhelyeken az átlagár még jobban nőtt, 23, illetve 21 százalékkal, így egy használt lakás ára ezeken a településeken megközelítheti a 23 millió forintot. Az 1 négyzetméterre jutó ár 362 ezer forint, ami szintén azt mutatja, hogy átlag feletti ütemben drágultak az ingatlanok vidéken tavaly január és szeptember között 2020 azonos időszakához viszonyítva.

Székesfehérvár után a rangsorban Debrecen és Győr következik 28,5, illetve 27,9 millió forinttal. A négyzetméterár vonatkozásában is Fejér megye központja vezet (462,7 ezer forint), ám Debrecent (457,8 ezer forint) és Győrt (440,9 ezer forint) megelőzi Veszprém, ahol 460,7 ezer forintos négyzetméterárral kell számolniuk a vevőknek, használt lakás esetén.

A figyelmetekbe ajánljuk