dns

Egy titokzatos új DNS egybeolvasztja a különböző szervezetek génjeit

Egy kaliforniai udvarban olyan organizmusra akadtak, amely asszimilálja, vagyis egyesíti a környezet különböző génjeit.


A tudósok Borgoknak nevezték el azokat a DNS-szálakat, melyek képesek egyesíteni más szervezetek génjeit.

Felfedezésük segíthet megérteni a mikroorganizmusok evolúcióját, valamint az ökoszisztémájukon belüli kölcsönhatásokat és a tágabb környezetben betöltött szerepüket is.

Jill Banfield geomikrobiológus, a Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint a Borgok rendkívül jelentős felfedezést jelenthetnek, ilyennel a CRIPSR óta nem találkozott.

Az első Borgot Banfield hátsó udvarában találták, amikor vizes élőhelyű vírusok után kutattak. Banfield a kutatás során munkatársával, Al-Shayebbel együtt rádöbbent, hogy a talált DNS-struktúra közel egymillió bázispárból áll.

A kutatók értetlenül fordultak a DNS-adatbázisok felé, hátha találnak még valamit, ekkor 19 szekvenciát azonosítottak.

Hogy milyen DNS-szerkezetek ezek, még nem világos, de mindenképpen lenyűgözőek. Olyan struktúrák osztályába tartoznak, amelyeket extrakromoszómális elemeknek (ECE) neveznek, és amelyek megtalálhatók azon kromoszómákon kívül, melyek egy szervezet genetikai anyagának nagy részét tartalmazzák.

Az ECE-k hatalmasak és replikálják önmagukat, megtalálhatók a sejtmagokon belül vagy kívül is, ilyen a vírus DNS-e például.

A Borgok azonban sokkal nagyobbak, mint más ECE-k. Úgy tűnik, a Borgok sok génszekvenciát osztanak meg, melyek más elemektől és mikrobáktól származnak, a kutatók ezt úgy értelmezik, hogy az ECE-k magukba szívták és asszimilálták ezeket a géneket és elemeket.

Innen származik a név, mely a Star Trek idegen lényeit jelöli eredetileg. A sci-fiben a borgok ugyanis egy kollektív elméhez kapcsolódnak.

A Borgok számos metabolikus gént hordoznak, amelyek közül néhány olyan Methanoperedens fehérje variánsokat termel, amelyeknek külön biofizikai és biokémiai tulajdonságai lehetnek.

Feltéve, hogy ezek a gének kiterjesztik és fokozzák a Methanoperedens energia-anyagcseréjét, a Borgok működésének erőteljes biogeokémiai következményei lehetnek, ideértve a metánáramlás csökkentését is. Ez jelentős klímaváltozást eredményezhet.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk