Jillian Kubala dietetikus osztotta meg étkezési tanácsait a nagyvilággal.
Jillian Kubala egy amerikai dietetikus, aki Hashimoto-betegséggel küzd. Ez egy autoimmun betegség, amely befolyásolja a pajzsmirigyet.
A tápanyagban gazdag ételek, amelyekre Kubala az étrendjében összpontosít, magas tápanyagtartalmúak, ilyenek például a vitaminok, az ásványi anyagok, a fehérjék, a rostok és az egészséges zsírok. Ide tartoznak a gyümölcsök, a zöldségek, a magvak, a csirke, a hal, a bab és a dió.
Kubala mindenkit bátorít szezonális ételek fogyasztására, melyek számos egészségügyi és környezeti előnyhöz kapcsolódnak. Lehetőség szerint támogassuk tehát a helyi gazdaságokat, vagy próbáljuk meg saját élelmiszereinket megtermelni otthon.
A dietetikus jelszavai közé tartoznak a változatosság és a fenntarthatóság. Mivel a test az elsődleges, néha megengedhetünk neki egy szelet pizzát vagy egy fagylaltot, de fontos, hogy többnyire kiegyensúlyozott étrendet kövessünk.
Jillian néhány étkezési ötletet is megoszt velünk:
1. Reggeli
- Két tojás egy fél avokádóval és sült fokhagymás savanyú káposztával
- Tojásos-zöldséges omlett egy kis cheddar sajttal és egy adag bogyós gyümölccsel vagy grapefruittal
- Joghurt vegyes bogyós gyümölcsökkel, amire jöhet egy adag természetes mogyoróvaj, kakaó, cukrozatlan kókusz és chiamag is
2. Ebéd
- Egy nagy vegyes zöld saláta csicseriborsóval, tök- vagy napraforgómaggal, szárított paradicsommal és tükörtojással
- Vadon élő tonhal majonézzel, kapros savanyúsággal és mandulalisztes keksszel
- Friss gyümölcs, szeletelt zöldség, hummusz, sajt, dió, keksz, aszalt gyümölcs kombinációja egy tálban
3. Vacsora
- Töltött édesburgonya: süssük meg az édesburgonyát, majd töltsük meg párolt zöldségekkel és olyan fehérjeforrással, mint a tojás, a bab vagy a csirke
- Mandulahéjas hal: készítsünk panírt mandulalisztből, forgassuk bele a halat, süssük meg serpenyőben, majd pirított brokkolival és sült burgonyával tálaljuk
- Csirkés hamburgerek: készíthetünk csirke- vagy pulykahamburgert, amit édesburgonyás krumplival és salátával kínálhatunk
- Egészben sült csirke: vegyünk házi gazdaságból egész csirkét és süssük meg a sütőben sárgarépával, hagymával és burgonyával
- Zöldségszósz és barna rizstészta: készítsünk sűrű szószt padlizsánnal, hagymával, cukkinivel és paradicsommal, és tálaljuk barna rizs tésztával, valamint friss parmezánnal
- Curry: készítsünk curry-t kókusztejjel, burgonyával, sárgarépával és lencsével
(Forrás: Health Line)