pár

A szakemberek szerint depressziót okozhat a szorongató párkapcsolat

Egy kapcsolat okozta distressz néhány esetben okozhat depressziót, amit enyhíthet a párterápia a kutatások alapján.


2021-ben Dr. Mark Whisman és munkatársai feltárták a romantikus kapcsolat okozta szorongás és a depresszió közötti összefüggést. A szerzők szerint

"a meglévő kutatási bizonyítékok alátámasztják azt az állítást, hogy a kapcsolati szorongás a depresszió kockázati tényezője".

A klinikai depresszió felnőttek millióit érinti, ezen kívül rengeteg személy olyan depresszióban szenved, amely diagnosztizálatlan vagy a klinikai depresszió küszöbértéke alatt van.

Emiatt kulcsfontosságú feltárni a szakembereknek a depresszió kockázati tényezőit.

Mivel a házasságok körülbelül 50 százaléka válással végződik, és a házasok csaknem egyharmada szorongó kapcsolatban él, a kapcsolati szorongás és depresszió rengeteg embert érinthet világszerte.

A párkapcsolati szorongás és depresszió kapcsolatáról nemrégiben készült tanulmány alapján erős kapcsolat áll fenn a kapcsolati szorongás és a depresszió között mind a férfiak, mind pedig a nők körében.

Ez az erős kapcsolat ráadásul több kultúrában is megjelenik, például Kínában, Nyugat-Európában és Ausztráliában is.

Persze gondolhatnánk azt is, hogy egy harmadik faktor okozhatja a párkapcsolati szorongást és a depressziót is.

Ám a kutatók is gondoltak erre. A negatív gondolkodás, negatív hangulat, elfogult válaszadás, egyéb szorongató életesemények, személyiségjegyek és önbecsülés kizárásával is fennállt az említett kapcsolat.

Mi több, bizonyos genetikai faktorok megvizsgálása után azt találták, hogy azok nem magyarázzák kellőképpen a kapcsolatot.

A szakemberek azt is megnézték, mivel csökkenthető a párkapcsolati szorongás.

Noha közös hátterüket nem sikerült feltárni, tehát megmaradt az ok-okozati kapcsolat feltételezése, azt találták, hogy a párterápia párhuzamosan csökkentheti a párkapcsolati szorongást és a depresszió tüneteit.

(Forrás: Psychology Today)

A figyelmetekbe ajánljuk