csokoládé

Így küzdd le a csokivágyad pszichológiával!

Néhány tudatos jelenlét gyakorlat segíthet a csoki iránti erős vágy leküzdésében.


Csak Amerikában évente 20 milliárd dollárt költenek csokoládéra. Noha jó hatással lehet hangulatunkra és kogníciónkra, elhízást és 2-es típusú cukorbetegséget okozhat.

Nagy szenvedéssel lehet egyenlő emiatt a csokoládé iránt érzett leküzdhetetlen vágyunk, mivel nem kívánt súlygyarapodással járhat, a fogak egészségéről nem is beszélve.

A csokoládé iránti vágy egy sürgetett érzés lehet, melyet csak a csokoládé fogyasztása elégít ki, mivel motivációja is erre irányul. Ez az érzés tehát nem egyenlő az egyszerű éhséggel.

Az elméletek alapján a csokoládé reklámok, vagy az édességgel kapcsolatos ingerek képesek olyan betörő, nem kívánt gondolatokat okozni, melyeket csak a fogyasztás utáni megkönnyebbülés csökkenthet.

Egy kutatás alapján azonban két mindfulness (tudatos jelenlét) technika segíthet a gondolatok legyőzésében:

1. Vizualizáció

Mivel a sóvárgás kialakulásának folyamata igénybe veszi a fantáziát és a memóriát, a csokoládé utáni vágyakozás megelőzésének jó megközelítése lehet a vizuális-térbeli munkamemóriát hasznosító feladatok elvégzése.

A csokoládé iránti vágy csökkentésének érdekében például vizuális rejtvényeket (pl. Tetrist) játszhatunk, vagy megpróbálhatunk magunk előtt megjeleníteni olyan képeket, amelyek nem kapcsolódnak az ételhez (például egy természeti jelenetet).

2. Decentralizálás

A decentralizálás egy tudatossági stratégia, amely az elszakadást hangsúlyozza, ahelyett, hogy azonosulnánk gondolatainkkal. Az érzések ez alapján elmulasztott érzelmi reakciók, és nem feltétlenül a valóság tükröződései.

A csokoládé élénk érzékszervi képei pusztán elmúló gondolatokként is felfoghatók (például mintha elhaladó felhők lennének). A gyakorlással az ember jobban el tudja engedni a csokoládé utáni vágyakozással kapcsolatos gondolatokat anélkül, hogy további részletekbe menne és végül ezekre reagálna.

A csokoládé-kísértés elleni küzdelem tehát megköveteli a tudatosságot (például az éhségjelzésekről és a betolakodó gondolatokról) és a megfelelő pszichológiai technikák (vizualizáció, decentralizáció) megfelelő időben való alkalmazását.

(Forrás: Psychology Today)

A figyelmetekbe ajánljuk