túra

A céltudatosság nagyon fontos a mentális egészség szempontjából.


Ha van egy konkrét célunk, az kedvező hatással lehet mentális egészségünkre. A megfelelő célkitűzésekkel egy nehézségből lehetőséget teremthetünk, munkánkban pedig egyre jobbá válhatunk.

Sokan azt gondoljuk, az olyan eseményekben rejlik életünk értelme, mint egy felvételi vagy egy gyermek születése. A valóságban azonban sok más pillanat határozza meg életünk jelentésteliségét.

A poszttraumás fejlődés fogalma például azt ragadja meg, amikor egy trauma hatására látjuk életünket sokkal értelmesebbnek.

Az ilyen fejlődés lényege abban a sikeres megküzdésben rejlik, hogy képesek vagyunk azt nézni, mire van ráhatásunk és nem arra figyelünk, amire nincs. Hogyan alkalmazhatnánk mi is ezt a megküzdést egy jobb célkitűzés érdekében?

1. Figyeljünk oda a gondolkodásmódunkra!

A gondolkodásmód, vagyis a mindset döntő tényező tud lenni. Nagyon fontos, hogy ne arra koncentráljunk, amin nem tudunk változtatni, mivel ez reménytelenné tehet minket és szorongást, depressziót okozhat. Ehelyett figyeljünk azokra a faktorokra, melyekre van hatásunk. Mások emberek tisztelete és az önelfogadás gyakorlása például ilyen dolgok.

2. Kezeljük a céltudatosságot hasznos tulajdonságként!

A céltudatosság a mentális egészség négy alappillére közül az egyik (a másik három közé tartozik a tudatosság, kapcsolódás és az intuíció). Nem csak a sikereinket és jövedelmünket növeli, de kedvező hatással van az egészségre is, mivel csökkenti a szívproblémák és a stroke kockázatát.

A céltudatosságot gyakorolhatjuk a mindfulness segítségével, de úgy is, hogy a legtöbb hétköznapi tevékenységben keresünk egy olyan inspirációt, ami révén fokozhatjuk.

(Forrás: Psychology Today)


A figyelmetekbe ajánljuk