botticelli man of sorrows

Az egyik leghíresebb itáliai festő, Sandro Botticelli egyik festménye várhatóan több mint 40 millió dollárt (12,7 milliárd forint) ér majd el, amikor 2022. januárjában árverésre kerül.


A Man of Sorrows (Fájdalmak embere) Jézust ábrázolja töviskoszorúban, a feje fölött pedig glóriát alkotó repülő angyalok repkednek. A 15. század végén és a 16. század elején – Botticelli életének utolsó szakaszában – a művész hite egyre inkább felerősödött. Ennek hatására vallásos portrékat kezdett készíteni, amelyek eltértek korábbi világi műveitől, amelyek többnyire firenzei nemeseket ábrázoltak. Edoardo Roberti, a Sotheby's „Old Masters" részlegének vezetője szerint a merengő műalkotás kíválóan közvetíti ezt a lelkiállapotot.

Sotheby's

Firenzében egyszerre vette át a hatalmat egy polgári forradalom, de egy vallási forradalom is, amelyet Savonarola domonkos szerzetes és követői vittek véghez"

– magyarázta Roberti, majd hozzátette, hogy:

Botticellit magával ragadják ezek a változások, és művészi hangulatában nagyon mélyreható változást tapasztalunk. Itt tehát a Megváltónak, az Istenségnek egy nagyon emberi ábrázolását látjuk, ahogyan Botticelli elképzelte őt"

Az év elején a Sotheby's egy másik Botticelli-képet, amelyet elképesztő, mintegy 92,2 millió dollár (nagyjából 28 milliárd forint) adta el, ami aukciós rekordot jelentett a művész számára.

A Man of Sorrows becsült értéke több mint 35 millió euróért (12,7 milliárd forint). A festményt utoljára 1963-ban adták el árverésen alig 12 ezer euróért, és azóta is ugyanabban a magángyűjteményben van.

(Euronews)

A figyelmetekbe ajánljuk