Boticelli A fájdalmak embere című műve.

Sandro Botticelli A fájdalmak embere című, Jézus Krisztust realisztikusan ábrázoló festménye 45,4 millió dollárt (14,5 milliárd forint) ért csütörtök reggel a Sotheby's árverésén.


A remekművet a Sotheby's „Master Paintings and Sculpture Part I" című aukciójának egyik csúcspontjaként kínálták New Yorkban. A három licitáló közötti heves, hétperces licitháborút követően a festmény 45,4 millió dollárért kelt el, ami megfelel a több mint 40 millió dolláros előzetes becsült értéknek.

A 15. század végén vagy a 16. század elején készült festményt egy amerikai magángyűjtemény ajánlotta fel, amely 1963-ban a Sotheby's londoni árverésén 10 ezer fontért szerezte meg a remekművet – közölte a Sotheby's.

Botticelli alkotásai ritkán jelennek meg az aukciós piacon. A fájdalmak embere egyike annak a mindössze négy késői művének – amelyek 1492 után készültek –, amelyekről ismert, hogy magántulajdonban vannak.

Botticelli 1480-ban készült remekműve, a Young Man Holding a Roundel (Fiatal férfi köralakú szentképpel) pontosan egy évvel korábban 92,2 millió dollárért kelt el a Sotheby's New York-i árverésén.

Forrás: Barrons

A figyelmetekbe ajánljuk