2020 egy dologra biztos jó volt: megtanította nekünk, hogy akármit házhoz tudunk rendelni. Legyen az ruha, étel, különböző technikai kütyük vagy akár bor. Persze utóbbinál – főleg, ha jó minőségű terméket szeretnénk fogyasztani – nem mindegy az a bizonyos „honnan". Adunk pár tippet!Kedvenceink online is

A legrégebbi borkereskedések mára felismerték, hogy remekül működő boltjaik kínálatát online is elérhetővé kell tenni, ezért a Bortársaság, a Veritas, a Heinemann Testvérek mind webshopot is üzemeltetnek. Az online vásárlásnál sem kell nélkülözni a személyességet, a Veritasnál például a bolt munkatársai személyes kedvenceiket ajánlják, a Bortársaságnál a bolt saját kóstolójegyzeteit olvashatjuk, a Heinemann pedig könnyed, személyes hangvételű blog vezet – igaz, nem gyakoriak a bejegyzések, reméljük, sűrűsödni fognak, mert élvezetes kis olvasmányok.

Ezeknél a nagy kereskedőknél a széles választéknak és a szintén nagy forgalomnak köszönhetően gyakran igen vonzó csomagajánlatokat is találunk, csak arra kell vigyázni, hogy ne pakoljuk meg túlságosan a virtuális bevásárlókocsit, hiszen ha nem érezzük a palackok súlyát, könnyen vásároljuk túl magunkat. Erre ösztönöz az ingyenes házhoz szállítás is, ami a Veritasnál és a Bortársaságnál 15 000 Ft, a Heinemannnál 20 000 Ft feletti rendelésnél jár.

Külföldről is lehetséges, csak nehéz

Általában igen sokba kerül a szállítás, sőt van olyan kereskedés, mint például a hihetetlen fine wine választékkal rendelkező Millesima, amely sajnos Magyarországra még mindig nem szállít. Van azonban számos olyan hazai borkereskedés, amely egy-egy külföldi régióra specializálódott, így itthon is rendelhetünk külföldi borokat kis szállítási költséggel.

A borbárként is igen népszerű DropShop főleg az osztrák borokban erős, de a nagyvilág legtávolabbi szegletéből is tudnak mutatni kincseket – például Svájcból és Marokkóból. Francia hangsúly érezhető a Riedel poharakat forgalmazó Borguru webshopnál, champagne-fanatikusoknak igazi kincsesbánya. Osztrák borokban verhetetlen a 2015-ben nyílt budai Kisbécs, amely Ausztria borait kínáló vinotéka és kávézó is egyben pompás reggelikínálattal – és webshoppal. Tar Ferenc riesling.hu üzlete csak német rajnai rizlingeket kínál, de nem vitatja senki, hogy ne volna elég gazdag a kínálat. A Fine Wines ugyancsak Tar Ferenc nevéhez fűződik, itt már szélesebb a szortiment (például Oregon, Burgundia és Piemont borvidékekkel), és bár 2020. november elsejétől már csak zártkörű borklubként folytatja tevékenységét, a tulajdonos filozófiája abszolút tetten érhető.

Csak a világhálón

Az aborbolt.com nem kevesebbet ígér, minthogy a világ legjobb borait kínálja óriási választékban – Szokolai Máté csak nemzetközileg elismert pontozás szerinti 90 pont körüli vagy afölötti borokat kínál tényleg óriási választékban. A webáruház érdekessége, hogy régebbi évjáratú, például 1956-os borok is rendelhetők. Az egyik legkedvesebb kezdeményezés pedig egy nyelvész, Bertalan György nevéhez fűződik, aki azon munkálkodik, hogy Vinolingua nevű webshopja a régi magyar fajták lelőhelye legyen.

És bár székhelyük nincs, ez nem akadályozza meg őket, hogy rendszeresen tartsanak kóstolókat különböző kávézókban, bárokban. A leghatékonyabb webshop sokak szerint a Holnapottabor, amely – ahogy a neve is mutatja – a 15 óráig leadott rendeléseket másnap kiszállítja, és a szállítási díj is náluk a legkedvezőbb, 1290 Ft, illetve az átvételnek is sokféle módja van náluk. Hazai borokat kínálnak többnyire jól ismert és kedvelt borászatoktól (Babarczi, Csetvei, Losonci), és válthatunk náluk Borbérletet is, amely rendszeresen érkező borválogatást jelent.

A figyelmetekbe ajánljuk