világűr bor
Getty Images

Egymillió dollárt is adhatnak a világűrben érlelődött francia borért

Még az is lehet, hogy jó befektetés lesz a jövőben az űrben érlelni a borokat.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, tizenkét üveg francai bor, köztük egy „akkoriban" ötezer eurót, vagyis nagyjából 1,8 millió forintot érő Petrus Pomerol tért vissza idén januárban a Földre a Nemzetközi Űrállomásról (ISS). A tudományos kísérlet része annak a hosszabb távú erőfeszítésnek, hogy a Földön lévő növényeket ellenállhatóbbá tegyék a klímaváltozásnak és a betegségeknek azáltal, hogy újfajta stressznek teszik ki őket. A tudósok jobban meg akarták érteni a növények öregedésének a folyamatát, az erjedést a borban. A borok egy évig keringtek az űrben.

Azóta egy palackot már meg is kóstoltattak 12 szakértővel, akik vakon tesztelték az egyik űrben járt palackot ugyanazon, de borpincében maradt évjárattal. A palackok egy speciális acélhengerbe zárva járták meg a világűrt.

A kóstolás után az is kiderült, hogy a Földön marad bor íze „fiatalabb volt, mint azé, amely megjárta a világűrt". Utóbbinak pedig a tanninjai lágyabbak voltak.

Az MTI beszámolója szerint most a Christie's szervezésében kalapács alá kerül egy, a már említett Petrus bordeaux-i bor, amelyik a Föld körül keringett.

Szakértők szerint a palack akár egymillió dollárt, azaz nagyjából 300 millió forintot is megérhet. Összehasonlítva a bor eredeti árával, jócskán megéri az űrben érlelni az üvegeket.

Egyébként a kísérleteket magánbefektetők finanszírozták, de a költségek nem ismertek. A NASA már korábban megnyitotta az űrállomást az ilyen típusú üzleti lehetőségek előtt és alkalmanként a privát űrmissziókat is lehetővé teszi.

A képeket az űrborrol ITT lehet megtekinteni.


A figyelmetekbe ajánljuk