bolygó

Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) Cheops elnevezésű űrteleszkópja egy közeli csillagrendszer két ismert bolygójának vizsgálata közben váratlanul egy harmadik bolygót is észrevett.


A Cheops űrteleszkóp nemrég a Farkas (Lupus) csillagképben található közeli, Napunkhoz hasonló csillag, a Nű2 Lupi bolygóit vizsgálta. A kevesebb mint ötven fényévnyire található égitest olyan fényes, hogy szabad szemmel is megfigyelhető. A rendszerben található három exobolygót 2019-ben fedezték fel a Chilében működő HARPS teleszkóppal.

A rendszert a NASA TESS teleszkópja is vizsgálta, amely a két belső bolygó tranzitját, vagyis csillagkorong előtti áthaladását is kimutatta. A Cheops célja szintén e két égitest pontosabb vizsgálata volt.

Nagy meglepetést okozott a Cheops kutatóinak, amikor az egyik belső bolygó vizsgálata során észrevették, hogy egy másik égitest is áthaladt a Nű2 Lupi korongja előtt. Ez azért lepte meg a tudósokat, mert az észlelt bolygó jóval távolabb kering a csillagtól, mint két társa.

Míg a másik két bolygó csupán 11,6 és 27,6 nap alatt kerüli meg csillagát, addig a harmadik bolygónak ehhez több mint száz napra van szüksége.

A Cheops precíz fényességmérésének köszönhetően a kutatók képesek voltak rendkívül pontosan meghatározni mindhárom bolygó méretét. A meglepetést okozó új exobolygóról bebizonyosodott, hogy a Földnél két és félszer nagyobb sugarú égitest, amely a központi csillagot 107 nap alatt kerüli meg.

Noha a Nű2 Lupi bolygói közül egyik égitest sem kering a lakhatósági zónán belül, mégis jó lehetőséget biztosítanak a bolygók fejlődésének, belső szerkezetének vizsgálatára.

A kutatók számításai szerint a Nű2 Lupi két bolygóján is található víz, amely nagy nyomású jégréteg formájában, vagy a felszínt körülvevő légkörben, forró gőz formájában lehet jelen.

A Cheops tudományos irányítóbizottságának magyar tagja Kiss László, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) főigazgatója. A nemzetközi együttműködésben a szombathelyi Gothard Asztrofizikai Obszervatórium igazgatója, Szabó M. Gyula is részt vesz.

(Forrás: MTI)


A figyelmetekbe ajánljuk