Jeff Bezos a Blue Origin sajtótájékoztatóján.

A Jeff Bezos tulajdonában lévő Blue Origin hétfőn bejelentette, hogy az évtized második felében egy olyan űrállomást akar létesíteni, amely akár 10 embernek is otthont adhat.


Az "Orbital Reef" – amit egy sajtónyilatkozatban úgy jellemeztek, mint egy vegyes felhasználású üzleti parkot az űrben, amely a mikrogravitációs eszközök kutatását és gyártását fogja támogatni –, a Blue Origin közös projektje a Sierra Space nevű kereskedelmi űrvállalattal, de a kezdeményezés a Boeing és az Arizonai Állami Egyetem támogatását is élvezi – írja a Phys.org.

"A NASA és más űrügynökségek több mint hatvan éve fejlesztik a pályára állított űrrepülést és az űrben való lakhatást, ami megalapozza annak lehetőségét, hogy ebben az évtizedben a kereskedelmi vállalkozások is beindulhassanak. Bővítjük a hozzáférést, csökkentjük a költségeket, és biztosítjuk az űrrepülés normalizálásához szükséges összes szolgáltatást és kényelmet

– mondta Brent Sherwood, a Blue Origin vezetője.

Az Orbital Reef egyike a következő években tervezett magán-űrállomásoknak, miközben a NASA a Nemzetközi Űrállomás (ISS) jövőjén töri a fejét.

A Blue Origin által kiadott adatlap szerint az Orbital Reef 500 kilométeres (310 mérföldes) magasságban, valamivel az Nemzetközi Űrállomás fölött fog repülni. A szóban forgó privát űrállomás valamivel kisebb, mint az ISS, és a 830 köbméteres belső térben 10 embert lehet majd elhelyezni.

A Blue Origin jelenleg csak szuborbitális űrrepülésre képes a New Shepard rakétájával, amely a hónap elején William Shatnert, a Star Trek legendás színészét a légkörön túlra repítette.

Jeff Bezos – aki az Amazon e-kereskedelmi óriáscégnek köszönhetően a világ második leggazdagabb embere – 2000-ben alapította a Blue Origint, azzal a céllal, hogy egy napon mesterséges gravitációval rendelkező lebegő űrkolóniákat építsen, ahol emberek milliói fognak dolgozni és élni, megszabadítva a Földet a szennyeződéstől.

Ezek a kolóniák Gerard O'Neill, Bezos princetoni fizikaprofesszorának tervén alapulnának, és mesterséges gravitációt biztosító, ellenkező irányban forgó hengerekből állnának.

A figyelmetekbe ajánljuk