Koppenhága biciklik

Tegnap bemutattuk azt a hús várost, ahol a legnyugodtabb az élet, ma pedig a legbiztonságosabbak kerülnek terítékre. Nem meglepő, hogy a két lista között nagy átfedés található.


Az Economist Intelligence Unit (EIU) ismét rangsorolta a városok biztonsági indexét. Ahogy tavaly is, úgy idén is nagyobb hangsúlyt kapott a járványtan, de a személyes biztonság mellett a digitális, környezeti, infrastrukturális és egészségügyi biztonságot is figyelembe vette a jelentés.

Tavaly az európai városok nem szerepeltek a legjobban; csupán ketten voltak a legjobb tízben. Ez 2021-re javulni tudott, hiszen már hárman is felkerültek a listára, ráadásul a tavaly nyolcadik helyezett Koppenhága rögtön az élre is ugrott. Amszterdam a tavalyi negyedik helye után idén a hatodik, míg Stockholm a tizenkettedikről a tizedikre ugrott.

Kelet-Ázsia ismét három várost ad, de valamelyest rontottak a tavalyi eredményükön: míg Tokió tavaly az első helyen végzett, addig idén az ötödik pozícióig csúszott vissza; Szingapúr a másodikról a harmadik helyre rontott. Oszaka most nincs a top 10-ben (tavaly harmadik volt), de helyette ott van nagy javítás után (20.) Hongkong a nyolcadik helyen.

A jelentésben Lars Weiss, Koppenhága főpolgármestere az egyenlőségérzetet dicsérte a városban:

Koppenhágát nagy társadalmi kohézió és viszonylag szűk vagyoni különbségek jellemzik. Vegyes városról van szó, ahol a takarítónő és a vezérigazgató is találkozik egymással a helyi szupermarketben. A helyi gyerekek pedig ugyanabba az iskolába járnak. Ez a dán kultúra egyik sarokköve, és nagyban hozzájárul a bizalom és biztonság magas szintjéhez, amelyből profitálunk

– indokolta a főpolgármester a jó eredményt.

A tíz legbiztonságosabb város

  1. Koppenhága, Dánia
  2. Toronto, Kanada
  3. Szingapúr
  4. Sydney, Ausztrália
  5. Tokió , Japán
  6. Amszterdam, Hollandia
  7. Wellington, Új-Zéland
  8. (= 8) Hongkong
  9. (= 8) Melbourne, Ausztrália
  10. Stockholm, Svédország


A figyelmetekbe ajánljuk