woman in black jacket standing beside brown wooden door during daytime

A férfi vaskos pénzbírságot és felfüggesztett börtönbüntetést kapott indulatból elkövetett tette miatt.


2018-ban Banksy új művet mutatott be Port Talbot városában Season's Greetings címmel, ami egy kislányt ábrázolt, aki a nyelvével elkap egy lehulló hópelyhet. A híres street art művész a környék nehéziparát kritizálta vele, a hópehely ugyanis a sarkon levő szeméttűz hamujából készült. Az alkotást el akarták vinni máshova, de végül született egy megállapodás, hogy pár évig még a városban maradjon biztosan.

Nemrég viszont letelt ez az idő és hamarosan elszállítják a művet, aminek hírére Banksy egyik helyi rajongója megpróbálta elpusztítani az alkotást. A férfi betőrt a tárolóhelyére és fehér mésszel el akarta tűntetni azzal a szándékkal, hogy ha nem lehet többé a városé, akkor senkié se lehessen. Páran hallották, ahogy a férfi arról beszélt magában, hogy nincs semmi Port Talbotban ezen kívül, és még ezt is elveszik tőlük.

A férfi tettéért a bíróság előtt kellett feleljen, az ügyet vezető bíró pedig elismerte azt, hogy a kép elszállításának döntése igencsak felborzolhatta a kedélyeket. Ennek ellenére a vádlott reakcióját bizarr túlzásnak tartotta, úgyhogy 14 hónap felfüggesztett börtönbüntetést rótt ki rá. Emellett pedig 1058 font bírságot is kapott, ami nagyjából 456 ezer forintnak felel meg magyar értékén.

(Forrás: Dazed)


A figyelmetekbe ajánljuk