blue whale on sea

Erre a kérdésre keresik a választ a kutatók jelenleg éppen Izland partjainál.


Izlandon természetesen egészen népszerű ipara van a bálnalesnek, különösen az utóbbi években. Éppen ezért egy, a vízalatti élővilág konzervációban érdekelt jótékonysági szervezet úgy döntött, megvizsgálja, hogy a kukkolóhajók egyébként zavarják-e a bálnákat, stresszelnek-e tőle, vagy az égvilágon semmilyen hatást nem vált ki belőlük?

A kutatáshoz egy viszonylag új módszert alkalmaznak, ugyanis a témában zajló korábbi kutatások leginkább csak a bálnákat megfigyelve és a viselkedésüket tanulmányozva vontak következtetést azt illetően, hogy a hajók zavarják-e az állatokat. Az eddigi kutatások alapján egyébként nem igazán, bár a legutóbbi 2011-ben készült és akkor találtak egy fajt, amelyiket bizony zavarta.

Azóta viszont új és biztosabb módszer létezik már arra, hogy megállapítsuk, stresszelnek-e a bálnák. Ehhez pedig drónnal kell begyűjteni a lélegzetüket. Pontosabban a vizet, amit kifröcskölnek kopoltyújukon, ugyanakkor gyorsan kell ezt kivitelezni, gyorsan paraffinba helyezni, majd lefagyasztani. A vízcseppekben ugyanis a hormonok elárulják biztosan, hogy stresszeltek-e a bálnák. Pusztán csak össze kell hasonlítani a mintákat a hajó érkezése előttről és utánról.

A kutatás részben annak is köszönhető, hogy 2018 óta bár a járvány idején kissé megcsappant, összességében háromszorosára nőttek a bálnalesek száma, minden eddiginél több turistahajó pásztázik a bálnák felett. Szóval érdemes megvizsgálni, most mi a helyzet, ugyanis az Izlandi ökoszisztéma fontos teremtményei, amit több tonnányi szénmonoxidot fogyasztanak évente.

(Forrás: Phys)


A figyelmetekbe ajánljuk