white and blue round decor

A különböző baktériumok segítik egymást a növekedésben

Eddig azt gondolták, hogy a különböző baktériumfajok versenyeznek egymással, egy új tanulmány szerint koránt sem.


A baktériumfajok gyakrabban segítik egymás sikerét, mint korábban gondolták, derül ki egy friss tanulmányból. A kísérletek alapján ugyanis a különböző párosított baktériumfajok több, mint 35%-a javította valamelyik faj növekedését. Korábban az volt az általános nézet, hogy a mikrobák közötti kölcsönhatásokban a verseny uralkodik. Kiderült, hogy valójában nagyon gyakran segítik egymást.

A kutatók 20 talajbaktériumfajt vizsgáltak, amik 40 különöbző tápanyagkörülmény között növekedtek,. Mind különöbzött a szénforrás mennyiségében és típusában. Annak megállapítására, hogy a baktériumfajok hogyan befolyásolják egymás növekedését, a kutatók fajpárokat tenyésztettek, az egyiket fluoreszcens jelöléssel, a másikat nem jelöléssel. Fluoreszcencia-mérésekkel követték nyomon a jelölt faj növekedését a párjával és egyedül.

Minden párosítást kétszer futtattak, felcserélve, hogy melyik faj volt címkézve. A kutatók több mint 180 000 kölcsönhatást mértek. Ha egy párosítás következtében valamelyik faj gyorsabban nőtt, mint egyedül, a kutatók pozitív kölcsönhatásnak tekintették, még akkor is, ha a felerősített faj lassította partnere növekedését. Az élősködés ilyen eseteiben a lassabban növekedő baktérium többnyire az erősebb róvására növekedett nagyobbra. Vagyis az erősebb segítette a gyengébbet.

A kutatók megállapították, hogy bármely fajpár közötti kapcsolat erősen függött a tenyésztési körülményektől. Sok fajpár a szénforrástól függően különböző típusú kölcsönhatásokra volt képes. A kutatók még nem tudják, hogy mi mozgatja a különböző baktériumok közötti kölcsönhatásokat.

(Forrás: C&EN)


A figyelmetekbe ajánljuk