Japán egyik leglakatlanabb, Sikokut nevű szigetének egyik falujában 18 éve nem született gyerek. Nagaro egyetlen iskolája 12 éve zárt be, a végzett tanulók szüleikkel együtt pedig elköltöztek.



cnn

A településen csupán két tucatnyi idős ember maradt. Egy őszi nap azonban változást hozott Nagaro életében: egy tetterős hölgy, a 70 éves Ayani asszony hazalátogatott, aki – bekukkantva az iskolaablakon – szemét behunyva, a valaha zsibongó tanteremről álmodozott.

Az álomból végül valóság lett. Ayani asszony úgy döntött, előbb benépesíti az elhagyott iskolát, majd az egész faluba „embereket" telepít. Az iskolapadokba gyereknagyságú babákat ültetett, a sporttelepre – régi fényképek alapján – a japán iskolai sportfesztiválokat idéző ruhákba öltöztetett és sportszerekkel játszó gyerekeket állított. Csak ő egymaga 40 babát készített.

A falu többi lakója is kedvet kapott, és sorra benépesítették a település minden zugát gyerek- és felnőttbabákkal. Ma már mintegy 350 „lakója" van Nagaronak, míg a valaha itt élők alig háromszázan voltak. A teleülés bel- és külföldön is óriási népszerűségre tett szert, egye többen keresik fel. A látogatók az utcákon, tereken, életszerű helyzetekben „találkozhatnak" a régi lakókkal, akik mosolyogva fogadják őket – adta hírül a CNN.

Friss

Unsplash/Myke Simon

Eltávolították Csehország utolsó telefonfülkéjét

Már véglegesen a múlté a nyilvános telefonállomások kora Csehországban.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Long Island Iced Tea – a koktél, amit muszáj elkészítened otthon!

A Long Island Iced Tea-nek elnevezése becsapós lehet, hiszen nem egy jeges teáról beszélünk, hanem egy teát egyáltalán nem tartalmazó, igen magas alkoholtartalmú koktélról.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk