A Science Advances folyóiratban megjelent új tanulmány szerint az Egyesült Államok műanyagszennyezése ötszöröse a korábban gondoltnál – ezzel az ország a világ legnagyobb hulladéktermelője.


A tanulmány megállapította, hogy csak 2016-ban az USA 42 millió tonna műanyagot juttatott a globális ökoszisztémába – kétszer annyit, mint amit India ekkor termelt. Bár általában az ázsiai országokat, köztük Kínát, Thaiföldet és Indiát tartják a legnagyobb műanyagszennyezőnek, a kutatás meggyőzően bizonyítja, hogy az Egyesült Államok valójában a lista élén áll, majd őt követi az Egyesült Királyság, Dél-Korea és Németország.

Az eddigi mérések azért voltak tévesek, mert nem számolták bele az ország exportált műanyag mennyiségét, amik általában Ázsiában vagy Afrikában landoltak (például Banglades, Laosz, Etiópia és Szenegál) különböző kártalanító kísérletek miatt. Ezekkel együtt pedig az eddigi érték ötszöröse a műanyagszennyezés. Ez annak köszönhető, hogy az újrahasznosítottnak gondolt műanyagok nagy része soha nem jut el erre a sorsra.

A tanulmány szerint 2016-ban az amerikai műanyaghulladékok csupán 9 százalékát hasznosították újra.

2016 óta nem állnak rendelkezésre ehhez hasonló adatok, de 2018-ban Kína bejelentette, hogy nem fogadnak több műanyagot az USA-ból és Malajzia, Vietnam, Thaiföld, India és Indonézia is korlátozásokat vezetett be ez ügyben.

(Metador Network)

Friss

Így lehetünk teljesek egyedül is

Az egyedüllét nehéz munka. Van néhány tippünk arra, hogyan lehet mégis élvezni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A mesterséges intelligencia se érti, miért nem kezd Jadon Sancho

A Borussia Dortmund szélsője és a Manchester United nyári célpontja még egy percet se játszott az angol válogatottban az EB-n. Kielemezte a mesterséges intelligencia és nem talált magyarázatot az okára.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Személyiségfüggő, hogy hogyan reagálunk a problémákra

A különböző személyiségjellemzők erőssége befolyásolja a stresszre adott válaszunkat.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk