Az űrből is látni: ez maradt a világ legnagyobb jéghegyéből

Az űrből is látni: ez maradt a világ legnagyobb jéghegyéből

A NASA sikeresen lencsevégre kapta mi maradt a világ egykor legnagyobb jéghegyéből.A műholdfelvételen, amely február 11-én készült, látható, hogy a jéghegy 11 kisebb darabra hullt szét és Dél-Georgia szigeténél található, az Antarktiszi-félszigettől mintegy 1500 kilométerre északkeletre.

Az A-68a eredetileg az antarktiszi Larsen C-selfjégről vált le még 2017. júliusában, akkor megközelítőleg 6 ezer négyzetkilométeres volt.

A szakértők sokáig attól tartottak, hogy a Dél-Georgia felé haladó A-68a el fogja zárni a fókák és pingvinek zsákmányszerző útjait, amely széleskörű éhínséghez vezethetett volna az állatvilágban. A jéghegyet azonban szerencsésen távolabb sodorták az áramlatok, így a sziget állatainak fenyegetettsége egyelőre elmúlt.

Habár az A-68a több kisebb darabra esett szét, a brit kutatók egy csoportja utat tervez a maradványokhoz. Ezzel pedig az az elsődleges céljuk, hogy robot tengeralattjárókkal vizsgálják meg a jéghegy darabok környezetét ( víz hőmérséklet, sótartalom és tisztaság). A kutatást még ebben az évben el szeretnék kezdeni.

Az A-68a több mint három éven át volt a bolygó legnagyobb jéghegye.

(space.com)

A figyelmetekbe ajánljuk