Az olajszennyezés hosszú távon tönkreteszi a delfinek immunrendszerét
A Deepwater Horizon olajfúrótorony katasztrófája 11 éve történt, káros hatása azonban a mai napig észlelhető az állatvilágon.


A Environmental Toxicology and Chemistry folyóiratban megjelent tanulmány megállapította , hogy a Mexikói-öböl északi részén a Deepwater Horizon olajfúrótorony 2010-es szennyezése súlyosan befolyásolta a palackorrú delfinek immunfunkcióját.

A területen élő delfinek évekig voltak nagy mennyiségű olajnak kitéve, amelynek a mai napig észlelhetőek a mellékhatásai. Még tizenegy év elteltével is az állatok olyan immunológiai elváltozásoktól szenvedtek, mint amilyenekkel közvetlenül a robbanás után időszakban.

A kutatók az erősen olajozott területek palackorrú egyedeit ideiglenesen befogták, majd mintákat vettek tőluk, hogy megvizsgálhassák őket. Eredményeiket pedig összehasonlították azokkal a delfinekkel, akik olyan területen éltek. ahol az olaj nem volt megfigyelhető.

A kutatás eredménye elborzasztotta a szakértőket: hiszen a káros hatásokat olyan delfineken is észrevették, amelyek a katasztrófa után születtek.

Ekképpen a tanulmány szerint egyértelműen kijelenthető, hogy az olajszennyezés hosszú távon rendkívül káros az állatokra nézve, sőt egyes egyedeknél akár több generáción keresztül is befolyásolhatja a születendő delfinek egészségét.

(Eurekalert)

A figyelmetekbe ajánljuk