Emlékszik még valaki az internet hőskorára?
Web Design Museum

Emlékszik még valaki az internet hőskorára?

A dotkomlufi kipukkadása környékén a weboldalak is csak ismerkedtek az internet világával. Hát még a felhasználók. Mégis mosolyogva emlékezhetünk vissza az interneten megküzdött percekre, ami ma már elképzelhetetlen.


A TikTok, Instagram, Facebook és Netflix éveiben már hozzászoktunk ahhoz a végtelen információhalomhoz, amik elárasztják az internetet és ezzel minket is. Mobilnet a zsebben, Wi-Fi mindenhol – nem maradhatunk le semmiről. Így 2020-ban érdemes egy kicsit nosztalgiázni az internet hőskoráról. A '90-es évek közepétől az ezredforduló környékéig a mostani nagyvállalatok is csak ismerkedtek a fájdalmasan lassú világhálóval, ahogyan a felhasználók is. Itthon is ritkaságnak számított, ha valakinek ekkoriban volt otthon internete. Ha mégis, természetesen hosszú LAN kábel kellett hozzá.

Akkoriban a weboldalak se kényeztettek el minket a különleges vizuális tartalmakkal. Örültek, ha a lényeges dolgokat fel tudták tölteni, nem foglalkoztak a külsővel. Valószínűleg azért a maximumot így is kihozták az oldalakból. Zakatolt a Windows 95 vagy az XP, rajta az Internet Explorer, a háttérben az MSN, az Instagramot pedig távolról sem ismertük még. A Netflix még videótékaként üzemelt, az Apple örült a hatalmas, doboz alakú gépeinek, a Facebook pedig egy kollégiumból volt kezelve.

Szerencsére már létezik az évtizedes weboldalaknak is online múzeuma, ahol szemlézhetjük, honnan is indultunk. Érdemes megnézni a Web Design Museum oldalát, ahol szinte az összes nagyvállalat évről évre frissülő weblapját megtalálhatjuk lementve.

Íme egy kis ízelítő:

Airbnb - 2008

A figyelmetekbe ajánljuk