Az év eddigi legdrágább gyémántját találták meg

Illusztráció

Az év eddigi legdrágább gyémántját találták meg

A világ egyik leggazdagabb lelőhelyén újabb értékes kincset találtak.

Újabb hatalmas értékű gyémántot találtak a Botswanában található Karowe bányában. A helyszín már jó ideje közismert az előásott óriási köveiről. 2015-ben például egy 813 karátos Constellation nevű gyémánt került innen elő, ami később 63 millió dollárért (nagyjából 1,9 milliárd forint) talált gazdára.

Tavaly pedig egy elképesztő nagyságú, 1758 karátos követ találtak. A minősége viszont nem volt homogén, ezért az értéke sem volt akkora, mint társainak. A most megtalált drágakövet a kanadai Lucara Diamond vállalat túrta elő:

egy töretlen, 378 karátos fehér gyémántot hoztak a felszínre.

Ray Raj, a BMO Capital Markets elemzője felhívta a figyelmet arra, hogy a 2012-ben megnyílt helyszínről ez már az ötvenötödik, 200 karátnál nagyobb gyémánt.

A mostani darab

Lucara Diamonds

A cég még nem hozta nyilvánosságra az értékbecslést. Azonban az elemző szerint a mostani drágakő akár 15 millió dollárt (nagyjából 4,5 milliárd forint), vagy többet érhet majd a piacon.

A Karowe bánya még jó ideig a helyén marad: Botswana az év elején 25 évre adott a Lucara Diamond vállalatának bányászati engedélyt. A bánya 514 millió dolláros földalatti bővítése is elkezdődik, ami várhatóan öt évig tart majd, és további 20 évvel meghosszabbítja Karowe termelési idejét. A Mining cikke szerint a fejlesztés lehetővé teszi a cégnek, hogy jobban kihasználja a területen fekvő legértékesebb részeket, és ezzel több mint 5,25 milliárd dolláros bruttó bevételt is termelhet a későbbiekben.

A figyelmetekbe ajánljuk