Wolfgang Puck, osztrák származású séflegenda huszonnégy évesen költözött az Egyesült Államokba, ahol hamar Hollywood és az elit kedvenc séfje lett. Saját étterméért, a Spagóért megkapta az AAA Négy Gyémánt Díjat és két Michelin-csillagot is elnyert, huszonhét éve ő felel az Oscar-gálák menüjéért. Kétségtelen, hogy szakmájában ő az egyik legjobb, amivel tisztában is van – hiszen erre törekszik –, azt viszont egyáltalán nem gondolja, hogy csakis ő lehet jó.

A tudásátadás fontossága

Hamu és Gyémánt

„Amikor 1982-ben megnyitottuk a Spagót, a mienk volt az első teljesen nyitott konyhás étterem. Minden embert láttam a konyháról, aki bejött az étterembe, tudtam őket üdvözölni, miközben álltam a tűzhelynél, és csináltam a dolgomat. Ez biztosan hozzájárult a sikerhez és a népszerűséghez." - meséli a sztárséf, aki nemrég Budapesten nyitotta meg Európa első Spago éttermét. „Ez változtatta meg azt a képet, amelyet az emberek rólunk, séfekről alkotnak magukban. Ez a látásmód pedig visszahatott ránk: mi lettünk az éttermek központi elemei. A konyha olyan lett, mint egy színház, a séfek színpada. Épp ezért nemcsak nekem kell jó szakácsnak lennem, hanem az embereimnek is. Ehhez megfelelő attitűd, szenvedély, élvezettel főzés szükséges."

Tehetséggondozás

„Olyan tehetségeket fedeztem fel, mint például Szántó István, a budapesti Spago vezető séfje, aki a legfontosabb emberem lett itt. Talán jövőre el is viszem magammal az Oscar-gálára, hogy főzzön valamilyen magyar ételt." - mondja a karintitai születésű séflegenda.

Wolfgang Puck pályája elején a legnevesebb francia éttermekben dolgozott: a párizsi Maximban, a monacói Hotel de Parisban és a provancei L'Oustau de Baumaniére-ben. Huszonnégyévesen költözött az Egyesült Államokba, ahol 1982- ben nyitotta meg első saját éttermét Spago néven. A fine dining kategóriát képviselő Spagóból ma már hat éttermet találunk világszerte – ezek közül az első európai Budapesten nyílt júliusban. Ebből az alkalomból készítettünk interjút a világ egyik legismertebb séfjével.

Teljes interjúnk a sztárséffel a Hamu és Gyémánt magazin őszi lapszámában olvasható.

Wolfgang Puck interjú és további érdekességek a Hamu és Gyémánt magazinban!

Hamu és GyémántMegjelent a Hamu és Gyémánt őszi száma!

A Hamu és Gyémánt magazin őszi lapszáma elérhető a kiemelt újságárusoknál, illetve megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.