Áprilisi tréfának tűnt, mégis igaz: a Volkswagen új emblémája elriasztja a kengurukat, így csökkentve az állatok elgázolásának esélyét. A fejlesztés akár az egész világon elterjedhet majd.

A Volkswagen AG nem egyszer csőbe húzta már a közvéleményt április 1-je alkalmából. Különösen emlékezetes volt 2021-es tréfájuk: a wolfsburgi székhelyű cég közleményt adott ki arról, hogy elektromos autóikat Voltswagen néven forgalmazzák majd az észak-amerikai piacon. Olyan sokan bedőltek a csínynek, hogy annak már a tőzsdén is kimutatható volt a hatása.

Nem csoda tehát, hogy idén sokan kétkedve fogadták a Volkswagen közleményét.

Ez is érdekelhet: Bajban a Volkswagen, egyre kevesebb elektromos autó fogy

A német gyártó ausztrál leányvállalata kifejlesztett egy új emblémát, amely – noha látszólag ugyanúgy néz ki, mint az eddig ismert orrdísz – különleges tulajdonsággal bír: elriasztja a kengurukat.

A nem mindennapi találmányt RooBadge-nek keresztelte el a gyártó – a roo a kenguru angol szlengben használt változata.

After three years of development, we are proud to reveal RooBadge. This revolutionary accessory can transform the iconic ...

Introducing RooBadge

Ha kenguru készülne kiugrani az útra az autó előtt, az embléma magas frekvenciájú hangot bocsát ki, melytől az állat megijed. A mérnökök várakozásai szerint így a jövőben elkerülhetőek lesznek az ütközések, melyek mind a kengurura, mind a sofőrre nézve veszélyesek.

A Volkswagent a hároméves fejlesztői munka során az Australian Wildlife Rescue Organisation (WIRES) és a Melbourne-i Egyetem is segítette. Az autó telemetriai és GPS-adatok segítségével észleli majd a kengurukat.

Ezt is a figyelmedbe ajánljuk: A rendőrök le akarták tartóztatni ezt a kengurut, aki egy pofonnal válaszolt

A vadgázolás a világ minden táján problémát jelent, Magyarországon is gyakorta előfordulnak ilyen balesetek, melyek akár halálos kimenetelűek is lehetnek – az állatra és az emberre nézve egyaránt.

Biztató tehát, hogy a Volkswagen fontolgatja a RooBadge továbbfejlesztését: a német gyártónak az a célja, hogy a jövőben bármilyen vadat képes legyen elriasztani a különleges embléma.