A kultúrák különbségei mindennapi szokásaink legapróbb részleteiben figyelhetőek meg leginkább. Míg mi, európaiak kézfogással üdvözöljük egymást, addig Ázsiában meghajlással tisztelegnek ismerőseik előtt. A helyiségekbe való belépéskor sem kell mindenhol hangosan köszönnünk, de a teázás is csak az európai kontinensen belül „5 órai".

Utóbbit nálunk általában felszabadult beszélgetés kíséri, Japánban viszont szigorú szabályai vannak már a tea elkészítésének is. Nem mindegy a helyszín, az időpont, a tartozékok, de önmagában a folyamatnak is igazodnia kell az évszázadokkal ezelőtt kialakított rituálé legfontosabb pontjaihoz. Nem csoda tehát, hogy a teázás több, mint szimpla italfogyasztás. Kultúránk szerves részét képzi, melynek gyökerei messze visszanyúlnak az időben. Nyújthat-e nekünk még újat a teázás?

A válasz igen.

Mutatjuk is a legjobb teákat és az elegáns teázás kiegészítőit, de előtte még egy videó arról, hogyan készítsünk el egy tökéletes csésze teát:

How to make the perfect cup of teawww.youtube.com


Karácsonyi teás adventi naptár

Kusmi Tea

Tökéletes karácsony előtti ajándék mindazoknak, akik egyaránt rajongói a teázásnak, valamint az év legszebb ünnepének. A Kusmi Tea által piacra dobott adventi naptárban 2 mini doboz szálas teát, 20 tasak ízesített zöld, fekete és gyógynövényteát, valamint egy teaáztatót és egy teáskanalat találunk.

„Készülj fel a finom organikus teák és gyógyteák, valamint a kiegészítők felfedezésére, melyek még varázslatosabbá teszik az élményt"

olvasható a Kusmi weboldalán.

A naptár a francia márka legminőségibb filteres teáit tartalmazza, gyakorlatilag az összes típusból. Megtalálják kedvenceiket a zöld, fekete és earl grey teák rajongói is. A Kusmi adventi kalendárját 35 euroért, azaz átszámítva közel 13 ezer forintért rendelhetjük meg.

A legelegánsabb teáskészlet a Cavallitól

Amara

Fontos-e, hogy miből fogyasztjuk kedvenc forró italunkat? Alapesetben nem, mégis, lelkünk legmélyén talán mindannyian tudjuk, hogy egy elegánsabb teáskészletből kortyolni a teát teljesen más élményt nyújt. Ilyen szettet biztosít számunkra a Roberto Cavalli által piacra dobott és Giraffe nevet viselő teáskészlet, melyben összesen két poharat és az azokhoz tartozó, alátétként szolgáló kistányérokat találjuk.

A fehér, zsiráfmintás készlet kínai porcelánból készült. Űrtartalma összesen 100 milliliter, a mosogatógépektől pedig nem kell féltenünk.

Az Amara weboldalán olvasható leírás szerint csodálatos ajándék lehet minden tearajongó számára. Ára 230 font, mely átszámítva több mint 92 ezer forint.

Látványos és szemkápráztató 

A teázást nem lehet megunni. Részben azért, mert annyi módja van a tea fogyasztásának, hogy mindig tartogat valami újat, és mindig meglephetjük magunkat vagy szeretteinket valami különlegességgel. Ilyen például a virágzó tea is, ami az egyik leglátványosabb módja sokak kedvenc rituáléjának.

A virágzó tea ugyan a kínai császári udvarból származik, de mára már széles körben elérhető. Egy időre a termelése szinte teljesen leállt, az utóbbi évtizedekben azonban újra nagy népszerűségnek örvend az egész világon, és egyre többen ismerik meg a különleges kincset.

Az elkészítése roppant egyszerű, mégis látványos: a különböző tealevelekből és virágszirmokból álló teakülönlegességet forró vízbe beledobjuk, majd pár perc múlva kivirágzik a szemünk előtt, és már élvezhetjük is a finomabbnál finomabb ízeket. Ráadásul többször is újratölthetjük.

Nyugodt pillanatokat tud okozni egy fáradt napon, és ajándéknak is tökéletes választás.

Frissítő társ az otthonunkban

Ladurée

Nincs is jobb egy téli délután a tűzhelyen gőzölgő tea illatára hazaérni, vagy vendégeinket ezzel fogadni. Akárcsak az íze, úgy a legkülönbözőbb fajtájú teák illata is varázslatos és megunhatatlan.

Miért ne lehetne állandó társunk az otthonunkban is?

Szerencsére a Ladurée jóvoltából lehetőségünk van lakhelyünket is megtölteni a füstölt fekete tea karakteres illatával, ami egy olyan egzotikus gyümölccsel társul, amire biztosan felfigyelnek a hozzánk látogatók is. Ez nem más mint az egzotikus citrusféle, a bergamott, ami a fekete tea jellegzetes, erős illatát kellően ellensúlyozza intenzív, édeskés aromájával. Emellett számos jótékony hatása van, ami a közérzetünket is javítja, ha a Ladurée otthonparfümét választjuk – ráadásul illatgyertyaként is kapható.

Tökéletes választás otthonunk felfrissítésére, illetve karácsonyi meglepetésnek is kiváló teaszerető barátainknak.

Teadélután a csodálatos Émile-ben

Émile

Teázni természetesen otthon, esős őszi napokon, egy könyv társaságában is lehet, de tökéletes társasági eseményként is funkcionálhat. Utóbbit biztosítja számunkra az Émile.Teadélutánjaikat azoknak találták ki, aki szeretik a kötetlen beszélgetéseket mennyei sós és édes falatokkal, Gerbeaud házi fagyival keretezni. Tökéletes program barátnőknek, pároknak vagy akár anya-lánya párosoknak. Mindenkit várnak a háromemeletes szendvicsek, a fagylalt, a macaron és persze a legfinomabb teák.

Az Émile által kínált teadélután – mely 14.00-18.00 óra között, foglalás útján érhető el – ára fejenként 3990 forint.