teljes napfogyatkozás
Illusztráció

Felejthetetlen látvány volt a teljes napfogyatkozás az Antarktisz felett

Csupán pár szerencsés kutató láthatta a teljes napfogyatkozást, de a NASA élőben közvetítette a pillanatot, és jó pár kép is készült róla.

Ahogy korábban már megírtuk: az Antarktiszon október óta nem ment le a Nap, ugyanis jelenleg hosszú nyári napokat él meg a legdélebbi kontinens, amelyek október közepétől egészen április elejéig fognak tartani. Az egyetlen kivétel csupán két percig tartott a hétvégén, amikor a Hold közvetlenül a Nap előtt haladt el, eltakarva annak fényét. Ezzel pedig egy látványos teljes napfogyatkozásnak lehettek szemtanúi az Antarktisz nyugati felén lévő tudósok.

www.youtube.com

Live Feed of the Dec. 4, 2021 Total Solar Eclipse

Eközben Dél-Amerika, Afrika, Ausztrália és Új-Zéland déli csücskében csekély mértékű részleges napfogyatkozás volt. Ezek már közel sem voltak ennyire látványosak, hiszen a napfény változását csupán akkor lehet észrevenni, ha a Nap legalább 80 százaléka van eltakarva. A fenti területeken a Hold inkább csak megcsókolta a csillagot, és maximum 11%-a volt eltakarva (Ausztráliában, Hobart városában).

twitter.com

#SolarEclipse December 4, 2021 A total solar eclipse sweeps across Antarctica on December 4, 2021. The instant of greatest eclipse takes place at 07:33 UTC, which is 1:33 a.m. on the morning of December 4 for people in North America (CST).pic.twitter.com/3ARh2i4yIH

Így a Földön az egyetlen hely, ahol a teljes napfogyatkozás történt, az az Antarktisz.

twitter.com

#SolarEclipse from Antarctica Image credit: Felipe Truebapic.twitter.com/5z1d3beefe

Külön érdekesség, hogy az utolsó teljes napfogyatkozás 2003. november 23-án, azaz pontosan 18 évvel és 11 nappal 2021. december 4-e előtt történt. A következő teljes napfogyatkozás 2039. december 15-én lesz, ami pontosan 18 évvel és 11 nappal 2021. december 4-e után lesz.

twitter.com

Unfortunately, the clouds never quite cleared for us down here at the Rothera Research Station for the #SolarEclipse. We did get a noticeable dip in light levels though. What a place to experience this celestial event! @BAS_Newspic.twitter.com/VUazdXq3MD

A csillagászok már az ókori babiloni idők óta tudják, hogy a napfogyatkozások ciklusosan ismétlődnek. Ezt a 6585,3 napos – vagyis 18 év, 11 nap és 8 óra – ciklust Saros-ciklusnak nevezik.

www.youtube.com

Total Solar Eclipse 2021 - See moment of totality in 4K!