Fotó: Shutterstock
5+1 egészségügyi hatás, amire számítanunk kell, ha sütőtököt fogyasztunk
2022-10-29
A sütőtök különösen népszerű a halloween idején, azonban egy kivájható nevető szájú lámpásnál sokkal több van benne. Nézzük, mi mindenre jó!
Bár általában zöldségnek tekintik, a tök tudományosan gyümölcsnek számít, mivel magokat tartalmaz. Ennek ellenére táplálkozási szempontból inkább hasonlít a zöldségekre, mint a gyümölcsökre. Finom ízén túl a sütőtök tápláló, és számos egészségügyi előnnyel jár.
Összeszedtük a sütőtök 9 lenyűgöző táplálkozási és egészségügyi előnyét a healthline cikkének segítségével.
A sütőtök lenyűgöző tápanyagprofillal rendelkezik. Egy csésze főtt sütőtök (245 gramm) az alábbiakat tartalmazza:
Kis mennyiségben magnézium, foszfor, cink, folsav és B-vitamin. Amellett, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, viszonylag kevés kalóriát tartalmaz, mivel 94%-a víz. Emellett nagyon magas a béta-karotin-tartalma, amely karotinoidot a szervezet A-vitaminná alakít. Ráadásul a tökmag ehető, tápláló, és szintén számos egészségügyi előnnyel jár.
A szabad gyököket a szervezeted anyagcsere-folyamata termeli. Hasznos szerepük van, például elpusztítják a káros baktériumokat, túlzott mennyiségük azonban egy oxidatív stressznek nevezett állapotot hoznak létre, amely összefüggésbe hozható a krónikus betegségekkel, köztük a szívbetegségekkel és a rákos megbetegedésekkel. A sütőtök olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint az alfa-karotin, a béta-karotin és a béta-kriptoxantin, melyek semlegesíthetik a szabad gyököket, megakadályozva, hogy azok károsítsák a sejteket.
Fotó: Shutterstock
A sütőtöknek egyrészt magas a béta-karotin-tartalma, amelyet a szervezeted A-vitaminná alakít, mely erősítheti az immunrendszeredet és segíthet a fertőzések leküzdésében. Sok C-vitamin található benne, amelyről kimutatták, hogy fokozza a fehérvérsejtek termelését, segíti az immunsejtek hatékonyabb működését, és gyorsabban gyógyítja a sebeket. Jó E-vitamin, valamint vas és a folsav forrás is − ezek szintén segítik az immunrendszert.
A megfelelő tápanyagok fogyasztása csökkentheti a látásvesztés kockázatát. A sütőtök bővelkedik olyan tápanyagokban, amelyek összefüggésben állnak az erős látással. Béta-karotin tartalma például biztosítja a szervezeted számára a szükséges A-vitamint. A kutatások szerint az A-vitamin hiánya a vakság egyik leggyakoribb oka. A sütőtök a lutein és a zeaxantin egyik legjobb forrása is, két olyan vegyületé, amely az időskori makuladegeneráció (AMD) és a szürkehályog alacsonyabb kockázatával hozható összefüggésbe.
A sütőtök tápanyagdús élelmiszernek számít: hihetetlenül alacsony a kalóriatartalma annak ellenére, hogy tele van tápanyagokkal. Tehát többet fogyaszthatsz belőle, mint más szénhidrátforrásokból − például rizsből és burgonyából −, mégis kevesebb kalóriát viszel be. Ráadásul a sütőtök jó rostforrás, ami segíthet visszafogni az étvágyat.
+1. Antioxidáns tartalma csökkentheti a rák kockázatát
A rákos sejtek szabad gyököket termelnek, hogy segítsék gyors szaporodásukat. A sütőtökben sok a karotinoid, melyek antioxidánsként működhetnek, semlegesítve a szabad gyököket, így védelmet nyújtva bizonyos rákos megbetegedések ellen. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a magasabb alfa-karotin- és béta-karotin-bevitellel rendelkező embereknél szignifikánsan alacsonyabb volt a gyomorrák kockázata, más tanulmányok szerint a torok-, hasnyálmirigy-, mell- és egyéb rákos megbetegedések kockázata is.