1928. július 26-án született Stanley Kubrick, a 20. század egyik legnagyobb hatású filmrendezője. A 70 éves korában elhunyt művészt nemcsak filmjei emelték a legnagyobbak közé, hanem újító technikai megoldásai, eredeti és nyers történetmesélései is. Születésnapjának okán emlékezve – és a The Guardian listájának segítségével – összegyűjtöttünk azt az 5 filmet, amit minden filmrajongónak látnai kell legalább egyszer.

5. Acéllövedék (1987)

www.youtube.com

Full Metal Jacket | 4K Trailer | Warner Bros. Entertainment

Az ötödik helyen Stanley Kubrick '80-as évek végi, vietnámi konfliktust is bemutató háborús drámája végzett. A történet a kiképzést emeli ki, majd magával az azt követő harc traumájával teszi egyenlővé.

Érdekesség, hogy a rendező nem volt hajlandó elhagyni Angliát a forgatás idejére, így a Beckton gázgyár és importált pálmafák százainak kreatív felhasználása ellenére is hiányzik a filmből az a vizualitás, amelyet például Coppola Apokalipszis mostja bemutat; azonban az Acéllövedék még így is hatalmasat üt.

4. Mechanikus narancs (1971)

www.youtube.com

A Clockwork Orange | Trailer | Warner Bros. Entertainment

Kubrick ezzel a hatalmas polgárpukkasztással köszöntötte a ’70-es éveket. Ez a film egy forrongó atmoszférájú, harcias üvöltés, amit, ha egyszer megnézünk, biztos nagyon sokáig az elménkben marad. Alex, a főszereplő pokoljárása és az egyszer fasizmust, másszor abszurdan engedékeny liberalizmust is bemutató rendszerkritika nagyon nyers szemléltetése rendkívül hatásos és tanulságos akár a fiatalabb, akár az idősebb korosztály számára.

Ez is érdekes lehet: Film készül Kubrick egyik meg nem valósult forgatókönyvéből

3. Barry Lyndon (1975)

www.youtube.com

Barry Lyndon - Trailer

Mint sokszor, itt is egy irodalmi forráshoz nyúlt Kubrick. Továbbá egy újabb műfaji fordulatot hajtott végre, így hozzá is tudott tenni az irodalmi műhöz. Mint mindig, a rendező technikailag is kitett magáért, NASA-objektíveket használt azokban a csodálatos gyertyafényes kártyajáték-jelenetekben, és a klasszikus művekre koreografált akciókat a lehető legintenzívebb szintre emelte. A Barry Lyndon valóban a kosztümös történelmi filmek mintapéldánya.

2. Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni (1964)

www.youtube.com

Dr. Strangelove (1964) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Kubrick vígjátéka a zseniális Peter Sellers kettős alakítással ott van minden idők legjobbjai között. Habár az idei Oppenheimerhez hasonlóan – melynek kritikája itt olvasható – súlyos a téma, rendkívül abszurdan és karikatúra-szerűen mutatja be a film az atombomba körüli viszályokat, és ezt pont a hidegháború idején, az USA hidegháborús gondolkodásmódja ellen is. Mint oly sokszor, Kubrick ezzel is popkulturálisan instant klasszikust, a végső atomrobbanás-montázst pedig szinte tényleg lehetetlen felülmúlni.

Ezt is olvasd el: Rejtélyes monolitot állítottak Kubrick emlékére

1. 2001: Űrodüsszeia (1968)

www.youtube.com

2001: A SPACE ODYSSEY - Trailer

A rendező egyedülálló remekműve. Az űrhajó-dokkoló jelenetek, amelyeket a Kék Duna keringő zenéjére komponált meg, az idejét megelőző technológiai vívmányok és a sokrétegű, kozmikus történet zseniális egybeolvadása ez az alkotás. A film – annak ellenére, hogy idén már 55 éves – egyetlen szekvenciája sem néz ki kevésbé jól, még a CGI és a vizuális effektek későbbi fejlődésével sem tudja ezeket lerontani.

www.youtube.com

2001: A SPACE ODYSSEY - Trailer

Nehéz elképzelni, hogy bármelyik jelenlegi filmkészítőnek lenne annyi szellemi bátorsága, hogy hasonlóval próbálkozzon. Kubrick ezzel a filmmel az emberi tudat evolúciójának történetét kívánta elmesélni: a moziban nagyon kevés mű közelíti meg ezt. Monumentális, kimagasló teljesítmény, amely kihat mai napig a filmművészetre.