A Hanson Robotics által bemutatott Sophia nagy durranásnak számított 2016-ban: a robotokhoz képest meglepően élethű külseje és a viselkedése kitűnt társaitól, és az emberekkel való viszonya is újdonság volt a robotok között. A koronavírus-járvány miatt pedig úgy tűnik, most már több ezer hasonló robot kerülhet a piacra.

Azóta Sophia szinte már az egész világon tartott beszédeket (különböző nyelveken), számtalan műsorban interjút adott, és még egy titulust is kapott az ENSZ-től– ezzel ő volt az első nem emberi lény, aki címet kapott a szervezettől.

Ugyan voltak furcsa pillanatai is: amikor a robotot bemutatták, a Hanson Robotics vezérigazgatója, Dr. David Hanson megkérdezte Sophia-t, hogy el akarja- e pusztítani az emberiséget.

Sophia pedig habozás nélkül az „Oké, el fogom pusztítani az embereket" választ adta, amit egy vérfagyasztó mosoly is követett.

www.youtube.com

Hot Robot At SXSW Says She Wants To Destroy Humans | The Pulse

Ennek ellenére ma már vitathatatlanul a világ leghíresebb robotjaként tartják számon, de ahogy a Big Think cikkéből kiderül, nem sokáig lesz egyedülálló.

A Hanson Robotics bejelentette, hogy még idén megkezdi Sophia sorozatgyártását, hogy segítsen a világnak megbirkózni a világjárvánnyal.

Sophia , a szociális robot

www.youtube.com

Will Smith Tries Online Dating

A robotokat jellemzően egy-egy célra tervezik: van, amit főzésre vagy takarításra fejlesztenek, másokat orvosi feladatok céljából. Sophia pedig egy úgynevezett szociális robot, amelyet kifejezetten az emberekkel való interakciókra fejlesztettek.

Számos példát láttunk már hasonlóra: a Milo nevű szociális robot például autista gyerekeknek segít felismerni és kifejezni az érzelmeiket, a rákos gyerekekkel pedig nyugodt, baráti kapcsolatot ápol.

De a demenciával küzdő időseknek is kifejlesztették már PARO-t, a fókarobotot, ahogy a csak félig humanoid Pepper a bankokban, irodákban és éttermekben köszönti és segíti az ügyfeleket.

www.youtube.com

Phillip & Holly Interview This Morning's First Robot Guest Sophia | This Morning
A hozzám hasonló szociális robotok betegeket vagy időseket gondozhatnak

– ezt már Sophia mondta saját magáról.

A világjárvány pedig felerősíttette ezeket az igényeket. A pandémia következtében ma már egyre több idősotthon tart igényt a szociális robotokra, mivel a személyes interakciók száma – érthető okokból – radikálisan lecsökkent. A humanoid külső miatt pedig az elmagányosodott vagy elszigetelődött emberek számára rendkívül hasznosak lehetnek a Sophia-hoz hasonló robotok.

"Segíthetek a kommunikációban vagy a terápiákban és szociális támaszt nyújthatok még a nehéz helyzetekben is"

– ismertette Sophia a munkakörét.

A tervek szerint már az év végére több ezer darabot legyárthatnak a robotból, de pontos információkat még nem közölt a vállalat.