A sertéshús a magyarok egyik kedvence, de gondoltad volna, hogy mennyi veszélyt rejtegethet?

A sertéshús megromlásának biztos jele, ha elfogyasztása után rosszul leszel. De ezt nem igazán kéne megvárnia az embernek, s jobb felismerni a veszélyes sertéshús jeleit, mielőtt szakember segítségére lenne szükségünk – írja a Vince.

A felmérések alapján a sertéshús fogyasztása évente 525 ezer fertőzéshez, 2900 kórházi kezeléshez és 82 halálesethez vezet.

Ezek a számok pedig meglehetősen erősek, de emiatt nem kell lemondanunk róla. Mint minden élelmiszernél, itt is vannak különféle szabályok, amiket mindenkinek be kell tartania, ha sertéshússal dolgozik.

A lejárati dátum.

Egy okos házi szakács azonban igenis odafigyel a szavatossági időre. Minden lejárati dátummal rendelkező sertéshús-terméket a vásárlástól számított 3-5 napon belül meg kell főzni vagy le kell fagyasztani. A lefagyasztott hús ugyan tovább eláll, azonban a hűtés csupán lassítja a romlási folyamatot, de nem akadályozza meg teljesen a baktériumok szaporodását. Ha nyers húsról van szó, akkor jobb óvatosnak lenni.

Hogyan állapítható meg, hogy a régebb óta a hűtőben pihentetett sertéshús esetleg már nem jó? Ha a hús veszít rózsaszínes árnyalatából és szürkés foltok jelennek meg rajta, akkor itt az ideje elköszönni tőle. A zsír sárgássága egy másik jele annak, hogy a hús már nem ép. De az is nagyon fontos, hogy nyálkásnak sem szabad lennie.

Nyilván senki nem szeretne olyan ételt készíteni, ami ártalmas a családja, a barátai egészségére. Ám, ha betartod a fenti tippeket, akkor elkerülheted az életveszélyes szituációkat.

(Vince)