Romanov-ékszerek

288 millióért keltek el az orosz forradalom elől kimentett Romanov-ékszerek

Az 1917-es októberi orosz forradalom idején Oroszországból kicsempészett királyi ékszereket 883 641 dollárért adták el (nagyjából 280 millió forint) a genfi Sotheby's árverésén.

A kétévente megrendezett ékszerárverésen egy zafír és gyémánt brossért, valamint hozzá illő fülbevalókat kínáltak, amelyek egykor Marija Pavlovna orosz nagyhercegné tulajdonábanvoltak, aki az utolsó orosz cár,II. Miklós nagynénje volt. A tétel a becsült ár kétszereséért kelt el, az új tulajdonos pedig telefonon, névtelenül tette meg a nyertes ajánlatot.

Shutterstock

Marija Pavlovna

A történelmi kontextus kedvéért: Pavlovna 1919-ben menekült el Oroszországból Franciaországba, majd a következő évben, 1920-ban elhunyt. Mielőtt elmenekült, az ékszereket Albert Henry Stopford brit diplomatára bízták.

A Reuters szerint Stopfordot azért küldték, hogy titokban gyűjtse össze az ékszereket a nagyhercegnő otthonából, a 360 szobás Vlagyimir-palotából, mielőtt azt a forradalmárok kifosztották volna. A hercegnő legidősebb fia, Borisz egy oldalajtón keresztül engedte be, és Stopfordnak sikerült szétszednie az ékszereket, darabjait pedig régi újságpapírokba hajtogatta, ami miatt sikerült megóvnia őket.

twitter.com

A sapphire and diamond brooch and matching ear clips, once belonging to the formidable aunt of Emperor Nicholas II, Grand Duchess Maria Pavlovna, and smuggled out of Russia for safekeeping during the 1917 revolution, sold for $850,000: https://bit.ly/3bXzaE7  #SothebysJewelspic.twitter.com/hDLPuVNfd2

1917-es látogatása után Londonba indult, és a hercegnő ékszereiből 244 darabot csempészett az országba, ott pedig egy bankba került megőrzésre. Az elárverezett darabokat lánya, Ilona görög és dán királyi hercegnő kapta meg. Az értékes é szemet gyönyörködtető darabok egy ideig a családban maradtak, de az első, 2009-es árverésen egy „másik európai hercegi család" vásárolta meg, akik most adtak túl rajtuk.

(Robb Report)