pattanásos bőr
Shutterstock

A pattanások 7 rejtett oka – lehet, nem is tudtál róluk!

Egy-egy pattanás még nem a világ vége, de még ezek is elronthatnak egy jónak induló napot vagy eseményt. Azokról nem is beszélve, akik hosszú ideje küzdenek a pattanásokkal. Vannak azonban olyan dolgok, amik gyógyszerek nélkül is segíthetnek a pattanások ellen. Csupán egy kis odafigyelés szükséges hozzá.

Stressz

A stressz önmagában nem okoz kiütéseket, de összefügg a pattanások súlyosságával. Amikor stresszesek vagyunk, a szervezetünk kortikotropin felszabadító hormont (CRH) bocsát ki. A CRH gyulladásos citokinek felszabadulását váltja ki, és elősegíti az olajtermelést. A felesleges olaj eltömítheti a pórusokat, és gyulladással kombinálva pattanásokhoz vezethet.

Túlzott bőrápolási termékek

Néha a túl sok jóból is megárt a sok: ha túlzásba visszük a pattanások elleni termékek használatát, az bőrirritációhoz, gyulladáshoz és száraz bőrhöz vezethet. A túlságosan száraz bőr több faggyútermeléssel reagál – ez pedig eltömítheti a pórusokat.

Étrend

Ugyan további kutatásokra van szükség annak pontos meghatározásához, hogy mely élelmiszerek jobbak és melyek rosszabbak a bőr számára, de a magas glikémiájú élelmiszerek ronthatják az aknét. Az ilyen élelmiszerek gyakran ultrafeldolgozottak, és a vércukorszint rohamos emelkedését okozzák.

A magas glikémiás élelmiszerek közé tartozik:

  • fehér kenyér, fehér rizs és fehér tészta
  • bagel
  • pékáruk és sütemények
  • cukros italok, például üdítők, sportitalok és gyümölcslevek
  • chipsek és perecek
  • burgonya és sült krumpli
  • reggeli gabonapelyhek.
Amikor a vércukorszint megugrik, a szervezet több inzulint és több inzulinszerű növekedési faktor 1-et (IGF-1) termel. A megnövekedett inzulin növeli a faggyútermelést. Az IGF-1 növeli az androgén (természetes szteroid hormonok) szintjét, ami szintén növeli a faggyútermelést és a faggyúkiválasztást. A sok olaj aztán eláraszthatja a pórusokat, ami pattanásokat eredményezhet.

Shutterstock

Dehidratáció

Testünknek vízre van szüksége az élettani egyensúly fenntartásához. A vízről a tudomány azt is feltételezi, hogy a bőr hidratáltságának megőrzésével segít csökkenteni a pattanásokat.

Ha bőrünk dehidratált, fokozódhat a faggyútermelés, ami pattanásokat eredményez.

Érdemes olyan bőrápolási rutint kialakítani, amely magában foglalja a hidratáló krémeket is, de a gyakori vízfogyasztás egyes tanulmányok szerint segít a puha bőr támogatásában.

Dohányzás

A cigaretta káros a tüdőre és a bőrre, ráadásul számos tanulmány szerint a dohányzás hozzájárul a pattanások kialakulásához.

Egy 2009-es tanulmány szerint az aknés bőrrel küzdők 82 százaléka dohányzott. A kutatók a tanulmányban úgy vélték, hogy a dohányzás megváltoztathatja a faggyú összetételét és termelését, ami pattanásokhoz vezet.

Egy régebbi, 2001-es közel 900 felnőttet vizsgáló tanulmány szerint a dohányosok körében a pattanások lényegesen gyakoribb volt, mint a nemdohányzóknál. A naponta elszívott cigaretták száma szintén összefüggött a pattanások súlyosságával.

Shutterstock

Arcfogdosás

Az arc megérintése vagy a telefonnal való érintkezés baktériumokat juttathat a bőrre, ami növeli a pattanások esélyét.

Ha nem mossuk ki legalább hetente a párnahuzatot, szintén baktériumok, smink, szennyeződések és hajápolási termékek kerülhetnek az arcunkra, amik eltömíthetik a pórusokat és pattanások alakulhatnak ki.

Rossz alvás

Amikor alszunk, a testünk regenerálódik. Az energia helyreáll, a sejtek regenerálódnak, az izmok vérellátása fokozódik, a csontok és szövetek növekednek és helyreállnak, immunrendszerünk pedig megerősödik.

Az alváshiány stresszhez vezethet, a stressz pedig, ahogy fentebb írtuk, pattanásokhoz vezethet. Emellett hajlamosabbak lehetünk egészségtelen ételeket fogyasztani, amelyek szintén pattanásokat okozhatnak vagy súlyosbíthatják azokat.

(Healthline)