Wikimedia Commons

Így vált világhírűvé és ihatatlanná Hemingway kedvenc koktélja

Hemingwaynek mosdóba kellett mennie. Állítólag így kezdődött a legendás író és kedvenc jéghideg italának hosszú kapcsolata. Az itthon is egyre népszerűbb koktélból képes volt akár egy tucattal is meginni. De milyen is a Hemingway-féle daiquiri, azaz a Papa Doble?

Ernest Hemingway kalandos életét aligha kell bemutatni. Egy korábbi cikkünkben a híres macskáiról is írtunk. Azonban azt kevesen tudják, hogy a ma már az egyik legnépszerűbb nyári koktélnak számító daiquiri talán nem is lenne annyira elterjedt, ha az író nem fedezi fel magának Kubában.

Cukor nélkül, dupla rummal

Wikimedia Commons

Ernest Hemingway szobra a kubai Floridita bárban

A havannai Hotel Plaza – az író akkori szállása – bárjában, az El Floridita mosdójából kifelé tartva Hemingway meglátta, hogy a pulton egy jeges daiquiri áll, amibe egyből bele is kóstolt. Miután alaposan megízlelte, odaszólt a pultoshoz:

„Nem rossz, de jobb lenne, ha az enyém cukor nélkül és dupla rummal készülne"

Ettől kezdve az ital neve Papa Doble lett. A „Papa" név az író becenevére utal Havannában, míg a „doble" természetesen a rum mennyiségére, ami itthoni mértékegységgel számolva majd másfél deci rumot jelent.

Papa Doble: a recept

Papa Doble - receptre

Mivel Hemingway nem feltétlen a kifinomult ivókultúrájáról volt ismert, ezért az El Floridita finomított a koktélon, és készített a vendégek részére egy édesebb „Hemingway daiquirit" is, de aki megkóstolná a Papa receptje alapján a nyáron, azoknak íme az eredeti, nem túl bonyolult keverési arány:

  • 12 cl fehér rum
  • fél deci frissen facsart lime
  • díszítésnek pedig limehéj

Nem a legkönnyebb nyári frissítő a hőség ellen.

A Hamu és Gyémánt magazin 2019. nyári számában Koktélok a könyvvespolcról címmel több irodalmi műben megjelenő koktélról is írtunk összeállításunkban. A magazin megrendelhető közvetlenül a kiadótól.