Bár stílusuk folyamatosan változik, a festmények életünkben elfoglalt helye állandó. Évszázadok óta díszítik otthonainkat, munkahelyeinket, sőt az utóbbi időben már a divatipar is egyre többet használja őket. De tudnak-e 2021-ben újat mutatni? A válasz igen, erre pedig mutatunk is öt kiváló példát.


A kurátor zoknija

Táskákon, pólókon és pulóvereken már egy ideje megtalálhatóak a világ leghíresebb festményei, a sorba pedig nem olyan régen a zoknik is beálltak. Több márka is piacra dobta Lautrec, Delacroix és Boccioni díszítette lábbelijét, a leghíresebb mégis a Curator, mely közel az összes világhírű festményt felpingálta zoknijaira. A fent említett három művész mellett olyan nagy nevek műveire csodálkozhatunk rá saját lábunkat vizsgálva, mint Frida Khalo, Leonardo da Vinci vagy épp Vaszilij Kandinszkij.

Ár: 4 200 Ft / darab

A francia művészbolt

frenchartshop.com

A galériákban való nézelődésnek persze megvan a maga hangulata, azt viszont a művészeknek – és műkereskedőknek egyaránt – fel kellett ismerniük, hogy muszáj az online térben is megjelenniük. A siker itt sem marad el, erre pedig tökéletes példa a French Art Shop, mely egy 2017 óta működő, klasszikus festményeket értékesítő online galéria és aukciósház. A művészbolt értékesítői magángyűjteményekből, nyilvános piacokról és műkereskedőktől gyűjtik be eladásra kínált festményeiket, melyek között találhatunk akár még olyat is, amely az 1700-as években készült.

Klasszikus festmény tapétaként

hovia.com

A legnagyobb festők műveivel egyetlen gond van csupán: megfizethetetlenek. Ilyenkor persze gondolkodhatunk replikákban, vagy akár valami egészen másban: tapétákban. A Hovia kilenc klasszikus festményt alakított át falvédőnek, melyek között megtaláljuk Jan Vermeer van DelftLeány gyöngy fülbevalóval című festményét, valamint Van Gogh Mandulavirágzását is.

Ár: 14 000 Ft

Virág Judit Galéria új kiállítótere

Virág Judit Galéria

2021-ben a Virág Judit Galéria története újabb mérföldkőhöz érkezett: a kiállítótér Európában is egyedülálló, múzeumi kvalitású, csaknem 400 négyzetméteres területtel bővül. Így, míg a galéria 1997-es nyitáskor csupán 50 négyzetméteren, ma már 1250 négyzetméteren tekinthetik meg a kiállításokat az érdeklődők. A kibővült kiállítótér május 15-től látogatható, elsőként a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató aukciós tárlatot nézhetjük végig.

Modernizált klasszikusok

amara.com

A modernizálásról talán valamennyiünknek a technológiai újítások jutnak eszébe, pedig a festmények esetében ez akár „szimpla" korszerűsítést is jelenthet. Így van legalábbis Blue Shakernél, akik gyakorlatilag egy egész pizzával és néhány doboz üdítővel dobták fel Adriaen Backer világhírű, The anatomical lesson of Professor Frederik Ruysch című festményét.

Ár: 16 000 Ft